Yoga, meditation og frisk luft gør noget godt for jordemoder Line Brøchner Halborgs søvn. Og så reducerer det også tømmermændsfølelsen og hovedpinen efter natarbejde. Hun arbejder i Kendt jordemoderordning ved Horsens Sygehus |
– Når jeg har haft en nattevagt, har sovet og så tager til yoga, kan jeg mærke en stor forskel på mit søvnmønster. Jeg slapper mere af efter yogaen og har nemmere ved at sove om aftenen og i dagene efter. Det gør noget godt for mig, siger 30-årige Line Brøchner Halborg.
Hun bor i Horsens med sin mand og datter Ida på 2,5 år og har siden januar arbejdet i kendt jordemoderordning ved regionshospitalet Horsens. En gang om ugen tager hun til yoga, og hun finder også ind imellem yogamåtten frem derhjemme, ligesom hun også lytter til meditativ afspænding, når hun skal falde i søvn. Før de flyttede til Horsens og fik barn, boede og arbejdede hun i Aarhus, og dengang var der endnu mere plads til yogaen.
– Det er gledet lidt ud. Men jeg kan virkelig mærke, at yogaen hjælper. Jeg har heller ikke samme tømmermændsfølelse og mangel på overskud, som jeg ellers har efter natarbejdet. Jeg får ofte ekstrem hovedpine efter natarbejde, nærmest migræneagtigt, det kan yoga også hjælpe på. Andre gange er medicin nødvendigt. Og så sørger jeg for altid at få frisk luft efter en nattevagt. Vi bor ret naturskønt, tæt på skoven, som jeg går tur i. Det letter på hovedpinen.
En af grundene til, at hun skiftede fødegangen i Aarhus ud med fødegangen i Horsens, skyldes risikoen ved lang transporttid efter natarbejdet:
– Jeg kender flere kollegaer, der er kørt galt efter nattevagter. Så da jeg skulle starte op igen efter barsel, søgte jeg til fødegangen i Horsens.
Ændret cyklus
Line Brøchner Halborg kan også se, at arbejdet om natten påvirker hendes menstruationscyklus:
– Det er skræmmende at se, at ens krop reagerer så tydeligt på nattevagter.
Hun sover med ørepropper, mørklægningsgardiner og sovemaske i hviletiden efter nattevagt. Men det er ikke altid, at yoga og mørke er nok til, at regulere hendes søvnrytme, når hun er på kald.
– Nu ved jeg aldrig, hvad natten bringer – om vagttelefonen ringer, eller jeg bliver kaldt. Det gør det sværere at sove på forhånd. Da jeg havde planlagte nattevagter, kunne jeg lægge mig til at sove inden nattevagten, når Ida skulle puttes, og efterfølgende tilpasse mængden af søvn afhængig af, om jeg skulle i nattevagt igen eller vende døgnet rundt. Nu er det sværere at få en rytme. Hvis jeg for eksempel er kaldt fra 23 til 7, har jeg krav på 11 timers hviletid. Men skal jeg så sove så meget som muligt, så jeg er udhvilet, hvis jeg bliver kaldt igen til aftenen eller natten? Eller skal jeg begrænse søvnen, så jeg kan sove om natten, hvis jeg ikke bliver kaldt? Selvom yogaen hjælper mig, skal jeg lige finde ud af, hvordan jeg løser det dilemma.