For den lille procentdel gravide, der rammes af den særligt ondartede udgave af graviditetskvalme, hyperemesis gravidarum, har der hidtil været meget lidt hjælp at hente, når diverse kvalmedampende midler og gængse råd om at have knækbrød klar på sengekanten etc. viser sig ikke at have nogen effekt overhovedet.
For disse kvinder, formentlig svarende til 0,5 – 2 procent, er de første måneder af graviditeten ulidelige, kiloene rasler af, og mange må sygemeldes, samtidig med at ingen alligevel tager deres tilstand rigtig alvorligt. Som 35-årige Susanne Møller Randeris for eksempel oplevede det, da hun klagede sin nød overfor en læge i primærsektoren:
– Analysen af min urinprøve viste, at jeg havde forhøjet ketontal, hvorefter han gav mig besked på, at jeg ‘bare skulle være lidt bedre til at spise og drikke.’
Jo, tak for rådet, tænkte Susanne Møller Randeris sarkastisk. På det tidspunkt var hun så stærkt plaget af kvalme og opkast, at fødeindtagelse stort set var en umulighed, og af samme grund havde hun tabt fem kilo i løbet af graviditetens første fire uger.
– I en periode kastede jeg vel op 10-15 gange i døgnet, men det værste var kvalmen, som bare var der konstant, siger hun.
‘Her skal ikke snakkes så meget …’
Susanne Møller Randeris var heldig. Fire uger henne blev hun henvist til behandling på kvindeafdelingen på Horsens Sygehus, hvor et par jordemødre bl.a. giver behandling mod kvalme på baggrund af et obstetrisk akupunkturkursus. Det var dog uden nogen mærkbar effekt, så i uge 7 blev hun visiteret videre til akupunkturklinikken pa Kolding Sygehus, hvor tre jordemødre og en sygeplejerske har specialiseret sig dybere i at behandle patienter med hyperemesis gravidarum ved siden af klinikkens mere gængse tilbud om akupunkturbehandling af lænde- og bækkensmerter, karpaltunnelsyndrom og ødemer.
Jordemoder Lis Klunder, leder af akupunkturklinikken, der har eksisteret siden 2010, forklarer, at patienterne typisk kommer i 6.-7. uge, hvorefter de er i behandling til 15.-16. uge. I sjældne tilfælde er det stadig nødvendigt med en indlæggelse, hvis der er tale om svær dehydrering og heraf følgende mangelsymptomer, men i langt de fleste tilfælde klares behandlingen i dag ambulant på akupunkturklinikken.
– Vi starter gerne med en grundig, indledende samtale for at afdække patientens situation fysisk såvel som psykosocialt. De fleste er ret akutte, når de kommer, og hvis de er meget dårlige, vurderer vi, at her skal ikke snakkes så meget, her skal bare handles, siger Lis Klunder.
Handlingen består i så fald i, at patienten bliver lagt ned og får taget blodprøve, får målt stofskifte- og væsketal – eventuelt også levertal – hvorefter behovet for væsketilførsel vurderes og sattes i værk.
– Akupunkturen benytter sig jo at kroppens ressourcer, så som regel er vi nødt til at have fyldt på, inden vi kan påbegynde den del af behandlingen, forklarer Lis Klunder.
Høj stress-score
Så snart kroppen er modtagelig, starter enten Lis Klunder eller en af hendes kolleger et intensivt behandlingsforløb baseret pa den traditionelle kinesiske akupunkturbehandling, som også bruges mod kvalme hos opvågnings- og kemopatienter. En behandlingsmetode, der er velkendt evidens for.
– Nogle kommer her hver dag til at begynde med, hvis de også skal have tilført væske, og når det er overstaet, kan vi trappe antallet af behandlinger ned til tre, to og til sidst en enkelt gang om ugen, inden de sluses ud senest i uge 20, forklarer Lis Klunder.
Alt efter patientens tilstand og behov suppleres der med en form for oreakupunktur, som også virker kvalmebekæmpende, ligesom punkter på henholdsvis skinneben og fødder bearbejdes. Ofte benyttes samtidig den sakaldte NADA-akupunktur, som virker generelt beroligende og afstressende.
– Det overraskede os, hvor højt de her kvinder lå på en stress-score. De er utroligt påvirkede af ingenting at kunne, hverken på hjemmefronten eller på arbejde, så vi bruger faktisk ret lang tid på den psykologiske del. Særligt i den sidste del af et behandlingsforløb, siger Lis Klunder.
– Næsten halvdelen er sygemeldt, når de starter hos os, men det, der påvirker dem allermest, er, hvis de ikke er i stand til at tage sig af eventuelle større børn i familien. Det får altid tårerne frem, fortæller hun.
Lis Klunder og hendes kolleger råder kvinderne til så vidt muligt at acceptere situationen og lade sig opvarte.
– Vi siger til dem, at de skal leve som prinsessen på ærten. De skal forstå, at de bare ikke kan deltage hverken i madlavning eller indkøb eller ret meget andet i familien. Deres krop skal have ro for at komme sig. Det tager tid, og det er en ret hård hurdle for mange at komme igennem, oplever Lis Klunder.
Fik det bedre fra dag ét
Til gengæld er patienterne utroligt glade for den forståelse, de møder på akupunkturklinikken, ligesom det helt klart hjælper på evnen til at håndtere kvalmen, når man får en indsigt i, hvad det er, der sker i ens krop, fortsætter Lis Klunder.
Ud over at antallet af indlæggelser som følge af hyperemesis gravidarum er aftaget betragteligt på Kolding Sygehus siden 2010, viser erfaringen, at de fleste patienter får det bedre efter en til to måneders behandling.
– De går fra mange opkastninger om dagen til få eller slet ingen, siger Lis Klunder, og at det ikke er helt ved siden af, kan dagens patient pa briksen, Susanne Møller Randeris, bekræfte.
– Jamen, det har bare været helt fantastisk. Jeg fik det bedre efter dag et på akupunkturklinikken, siger hun.
– De startede med at få min krop til at stresse af, og jeg tør slet ikke tænke på, hvordan jeg var kommet igennem uden, fortsætter Susanne Møller Randeris, der har været sygemeldt fra sit arbejde stort set siden, graviditeten blev konstateret, men nu overvejer at starte så småt op igen i februar.
I dag er hun i 18. uge og under udslusning fra akupunkturklinikken.
– Jeg har stadig dårlige dage, hvor jeg kaster op, men der kan også gå flere dage helt uden, og hvor kvalmen næsten er væk, konstaterer hun og fortæller, at hun også i den grad har adlydt ordren om ikke at røre madlavningen derhjemme.
– Jeg fik at vide, at jeg skulle holde mig helt væk fra køkkenet og bare spise det, der blev serveret, og det har helt klart også hjulpet, siger hun.