Maja Rosager hørte første gang om betydningen af, at mor og barn ligger hud mod hud lige efter fødslen, da hun var til formøde dagen før, hun skulle have sit andet barn. Også denne gang skulle det ske ved et planlagt kejsersnit, fordi barnet lå med numsen ned ad i fødselsvejen.
Ved formødet fortalte en jordemoder om, hvad et ’hud-modhud kejsersnit’ er til forskel fra et traditionelt kejsersnit, og hvilke fordele det har.
– Vi fik at vide, at den fysiske kontakt mellem mor og barn er vigtig, og at det nu er muligt at få barnet op på maven umiddelbart efter, at det er kommet ud. Jordemoderen fortalte også, at moderen kan komme til at se, når barnet kommer ud af hullet i maven, fortæller Maja Rosager, der ikke umiddelbart syntes, at det var noget for hende. Hun havde ikke savnet noget ved første kejsersnit og tanken om, at se sit eget operationssår lokkede ikke. Heller ikke udsigten til at få barnet direkte fra et blodigt sår op på brystet virkede tillokkende. Men bekymringerne havde ikke været nødvendige.
– Det var rigtig, rigtig fint. Det passede, det, som jordemoderen havde sagt, om, at jeg ikke kom til at se noget ubehageligt. Da jeg først så ham på vej ud, så jeg slet ikke operationssåret og blodet – kun ham, fortæller Maja Rosager.
Time out i operationen
Lige før operatøren skulle til at løfte den lille dreng ud, faldt Majas blodtryk og hun fik det dårligt.
– Jeg havde fået at vide, at jeg kunne sige fra, og det gjorde jeg lige der, siger Maja Rosager. I stedet for at forsætte forløsningen holdt operatøren en pause, og ventede på, at blodtrykket stabiliserede sig og den kommende mor fik det godt igen. Derefter kunne der igen stiles mod, at hovedgærdet blev løftet og afskærmningsklædet, der tager moderens udsyn til maven, blev sænket.
Umiddelbart efter, den lille dreng var kommet ud, tog jordemoderen ham fra operatøren, tørrede ham lidt i en ble og lagde ham på Majas bryst. Der blev navlet af med det samme.
– Det var lidt svært at se ham, fordi han lå helt oppe ved mit ansigt, men det var rigtig dejligt. Første gang jeg fødte ved kejsersnit, var det min mand, der sad med vores datter, mens jeg blev syet sammen. Jeg følte mig lidt udenfor, lidt som en tilskuer, hvor jeg var meget mere med denne gang. Så ja, jeg kan varmt anbefale det, hvis man skal have kejsersnit. Det er en stor oplevelse at være med lige fra starten, siger Maja Rosager.