Den internationale jordemoderdag på nettet

Deltag online i den virtuelle internationale jordemoderdag den 5. maj – og vær med til at fejre jordemødre og deres arbejde verden over.

Den 5. maj bliver hvert år verden over fejret som international dag for jordemødre.

Siden 1991 har den årlige internationale jordemoderdag (The International Day of the Midwife) været med til at fremme opmærksomheden på jordemødres arbejde og advokeret for politiske ændringer i forhold til mødre, nyfødte og den reproduktive sundhedsfremme generelt – både i de enkelte lande og på internationalt niveau.

Det er de enkelte landes jordemødre, jordemoderforeninger og støtter, der udvikler egne ideer og aktiviteter for at fremme opmærksomheden på jordemødrenes arbejde og betydningen af det. Initiativerne er mangfoldige og afspejler de enkelte landes behov og ressourcer, og omfatter alt fra optog og parader – over uddeling af priser – til at indsamle penge til at hjælpe jordemødre i andre lande, hvor behovet for økonomisk støtte er ekstra stort.

Oplæg og debat på www
Der er dog også initiativer, som knytter jordemødre og andre interesserede sammen på tværs af lande og kontinenter. Den Internationale jordemoderdag markeres således for fjerde år i træk også som en virtuel international jordemoderdag. Her vil man sammen med jordemødre fra hele verden blive præsenteret for en vifte af forskellige begivenheder, ‹live online› hver time i 24 timer (se faktaboks).

Sarah Stewart er jordemoder, webuddannelsesudvikler og Ed.D.-studerende på Otago Polytechnic i New Zealand. Sarah har sammen med professor Deborah Davis fra Canberry University, Australien, været initiativtager til den virtuelle jordemoderdag. Sarah fortæller, at initiativet også bliver støttet af en fantastisk gruppe af frivillige fra hele verden – bestående af jordemødre, studerende og undervisere, som ikke nødvendigvis har jordemoderbaggrund, men som støtter dagen med baggrund i deres engagement.

Begivenhederne præsenteres via webbaserede konferencefaciliteter, og kan have fokus på seneste forskningsresultater, være klinisk orienterede, være uformelle diskussioner, paneldiskussioner, møder eller historiefortællinger. Og det er gratis at deltage!

Dette års tema
Temaet for dette års virtuelle dag ‹Midwives save lives›, men kan også omhandle andre aspekter. Udgangspunktet er, at de skal være relevante i et internationalt perspektiv. Således vil man i år kunne høre oplæg om blandt andet ’A Social Maternity Model returns Childbirth to Women and Their Midwives’,’ Mind The Baby- Managing Cancer and Pregnancy together’, ’Why Doctors Fear Homebirth ’ … og mange flere. Du vil kunne finde hele døgnets spændende program på wikispace (se nedenfor). Selv om der er lagt op til, at oplæggene ville kunne afholdes på det lokale sprog, oplyser Sarah, at alle oplæggene i år vil blive afholdt på engelsk.

Sådan gør du
Mødet starter klokken 10.00 New Zealandsk tid (svarende til lørdag den 5. maj kl. 00.00, dansk tid til lørdag den 5. maj 23.59 dansk tid).

Det kræver ingen installering af smarte programmer for at kunne deltage. ’Mødelokalet’, som kører under programmet Adobe Connect, er blevet doneret af Otago Polytechnic, Dunedin, New Zealand. Alt hvad du skal gøre er at gå ind på følgende hjemmeside: internationaldayofthemidwife. wikispaces. com, hvor du vil kunne klikke videre til ’conference room’ og deltage i det/ de ønskede oplæg. Hvis du ønsker at kunne deltage i diskussionen, skal du også huske at have adgang til et headsæt med en mikrofon. Under oplægget er der også mulighed for at kommentere oplægget eller stille skriftlige spørgsmål til oplægsholderen Det anbefales at besøge sitet i god tid for at sikre sig, hvordan det hele fungerer (fx er der en instruktion til opsætning af lyd, ligesom man i selve ’mødelokalet’ har mulighed for at indikere, at man gerne vil sige noget, kan chatte med andre deltagere mv.)

Hvis I overvejer at gøre dagen til en fælles begivenhed i afdelingen, kan det være en god idé at undersøge, hvordan man får sat faciliteterne op til projektor, højtalere mv.

Vær opmærksom på at der allerede har været stor interesse for dagen i år, og at der kun er plads til et begrænset antal deltagere, hvorfor Sarah Stewart anbefaler, at man logger sig på i god tid.

Læs mere på: www.midirs.org

internationaldayofthemidwife.wikispaces.com

Den 5. maj 2012 sidder jordemoder Annette Dalsgaard Vilain foran sin pc hjemme i Svendborg. Hun er en af medarrangørerne bag den virtuelle fejring af den internationale jordemoderdag. Sammen med to andre jordemødre fra New Zealand og Canada samt en webfacilitator fra England er den danske jordemoder med til at afvikle den virtuelle konference, der handler om alt, hvad der hører til reproduktiv sundhed, graviditet, fødsel og barsel.

Fristen for at medvirke med et indlæg i konferencen er overskredet og programmet er lagt. Antallet af indlæg passer også denne gang med den tid, der er til rådighed. Og det ser Annette Dalsgaard Vilain som et plus.

- Vi kan med denne virtuelle konferenceform skabe en mere åben tilgang for forskere til at formidle ny viden, siger Annette Dalsgaard Vilain, der glæder sig over, at det er gratis at deltage i konferencen.

- Det er ikke alle, der har råd til at deltage i ICM’s verdenskongresser, og så fandt den new zealandske jordemoder, Sarah Stewart, på at invitere til konference på nettet. Det er et godt alternativ, og jeg kan kun anbefale grupper af jordemødre til at følge konferencen sammen, hvor det kan lade sig gøre, siger medarrangøren.

De indlæg, der bliver holdt på konferencen er ikke igennem en egentligt peer review proces, men det er ikke noget problem for kvaliteten, mener Annette Dalsgaard Vilain.

- Det, at der er meget åben proces inden konferencen med præsentation af indhold i de enkelte indlæg på konferencens wiki og mulighed for debat i forbindelse med indlæggene, er med til at sikre kvaliteten i præsentationerne bliver høj, siger hun.

Den danske jordemoder Annette Dalsgaard Vilain er medarrangør og facilitator ved dette års virtuelle internationale jordemoderdag den 5. maj.