Det er jo basisviden for jordemødre, sagde en god jordemoderveninde, da jeg fortalte om en workshop på den nordiske kongres med fokus på psykiske reaktioner under fødslen. Ja måske, men workshoppen var alligevel godt besøgt – faktisk overbooket.
Overskriften for workshoppen var Confident birth, der også er titlen på en bog, som de to workshopbestyrere Liisa Svensson, jordemoder og Susanna Heli, fysioterapeut har udgivet.
Udgangspunktet er, at kvindekroppen er skabt til at føde børn, og at den har iboende ressourcer til opgaven. Stress og angst blokerer ofte denne evne, idet de to negative følelser skubber til voldsomme overlevelsesmekanismer med uheldige følger for fødselsforløbet. En af de uheldige følger er, at frigivelsen af hormonet oxytocin minimeres.
Workshoppen handlede om, hvordan jordemoderen kan hjælpe kvinden til at undgå at havne i en negativ spiral udløst af angst og stress.
Fire værktøjer
Svensson og Heli har udviklet fire værktøjer til at se, bryde og ændre stressmønstre. Udgangspunktet er, at jordemoderen er kontinuerligt tilstede i den aktive del af fødslen og sammen med partneren hjælper den fødende fysisk og psykisk.
Vejrtrækningen: Hjælp kvinden med at undgå den kortåndede, overfladiske vejrtrækning, som minder om den, man bruger, når man blive forskrækket. Regelmæssige dybe vejrtrækninger med faste intervaller kan give kvinden en oplevelse af kontrol.
Afslapning: Hjælp kvinden til at blive tung gennem rolig vejrtrækning og bevidsthed om muskelgrupper – fx musklerne i kæberne. Spænder du der, spænder du også i bækkenet = barnet har sværere ved at trænge ned. Rolig berøring vekslende med mere faste greb virker beroligende.
Lyde: Opfordr kvinden til at lave mørke, dybe lyde, der løsner muskulaturen og virker som en resonans i kroppen. Det kan hjælpe barnet til at trænge ned. Mørke lyde hjælper desuden til at modvirke angst. Høje lyde og skrig er forbundet med og forstærker angst og kan have den negative effekt, at barnet ikke trænger ned i bækkenet.
Sindet (the mind): Hjælp kvinden til at tænke positivt. Ved at sige JA siger du ja til din krop, til barnet og til nødvendigheden af, hvad der skal ske. Få gerne faderen til at bidrage med positive udtalelser.
Hønen, ægget – og et fodbad
Der er også plads til smertelindring i konceptet.
– Men vær opmærksom på, at smertelindring skal gives mod smerter, ikke mod stress og frygt. Smerte er ofte en følgevirkning af stress og frygt, sagde de to oplægsholdere, der også understregede, at de er hos den fødende for at give hende et valg.
– Måske vælger kvinden for eksempel at sige nej til de mørke lyde, men vælger at skrige. Det er hendes fødsel. Jeg er der for at guide, sagde Liisa Svensson.
Halvanden time tog workshoppen, hvor deltagerne afprøvede teknikker på hinanden og nød det – så meget at drømmen om at prøve at føde en gang til opstod hos mig og min makker – en dansk jordemoder. Hun kunne i øvrigt et andet trick.
– Hos os tilbyder vi et fodbad, når veerne er gået i stå, eller når de lige er kommet ind og er tidligt i fødsel. Det virker, sagde hun.