Andre veje: Tæt på livet i livmoderen

Jordemoder Birgit Thalwitzer ville gerne være direktør i sit eget liv, da hun i 2005 etablerede sin første scanningsklinik. Siden er forretningen vokset og omfatter i dag både traditionelle jordemoderydelser og tilbud om akupunktur, zoneterapi og massage samt ikke mindst kosttilskud. Moderne forældre kan ikke få nok af at smugkigge på familiens lille ny og lader barnet scanne op til 10-15 gange i løbet af en graviditet.

Muligheden og teknologien er til stede, derfor nøjes dagens gravide ikke med at følge maven vokse; de vil også kigge indenfor. Ikke én men mange gange i løbet af graviditeten.

Jordemoder Birgit Thalwitzer oplever en stigende efterspørgsel efter det, hun kalder “trygheds”-scanninger. De scanninger, der ikke drejer sig om diagnostik og opsporing af misdannelser, men udelukkende om at følge med i babys udvikling med regelmæssige mellemrum. Via scanning i 3D/4D er det muligt at se babys ansigtsudtryk og se ham/hende bevæge sig inde i livmoderen.

Det er ikke ualmindeligt, at gravide bliver scannet 5-10 gange i løbet af graviditeten, nogle op til 10-15 gange, fortæller Birgit Thalwitzer, som driver graviditets- og scanningsklinikkerne, Jordemoder dk. i Fredericia og Odense. Hun er selv mere end almindeligt fortrolig med sit scanningsudstyr.

– Min tre-årige datter er nok blevet scannet 50-60 gange, mens hun lå i min mave, fortæller hun.

Birgit Thalwitzer ser scanningen som en mulighed for fædrene til at være med i graviditeten helt fra starten. Når de ser billedet af deres ufødte søn eller datter, kan de ofte meget nemmere relatere sig til deres kommende faderskab. De får samtidig mulighed for at stille alle de spørgsmål, de måske har gået og rumlet med for sig selv.

Udover de førnævnte 3D/4D scanninger tilbyder klinikkerne også kønsscanning, nakkefoldsscanning og deciderede misdannelsesscanninger i 2D. Og ifølge Birgit Thalwitzer adskiller scanning i privat regi sig ikke fra scanning på hospitalet.

– Jeg har jo scannet i hospitalsregi i mange år og har stor erfaring i at vurdere eventuelle misdannelser eller tegn på sygdom hos fosteret. Hvis scanningen afslører, at fosteret har for eksempel læbe/ganespalte eller rygmarvsbrok, vil jeg selvfølgelig informere forældrene så skånsomt som muligt og videresende dem til en specialafdeling. Det er akkurat samme procedure, som hvis en jordemoder på sygehuset scanner en gravid og her opdager noget unormalt, siger hun og understreger, at hun altid advarer de gravide og evt. pårørende om, at der er en risiko for, at scanningen vil afsløre noget unormalt.

Ansvar
Alle døre stod åbne, da Birgit Thalwitzer i december 2002 blev færdiguddannet som jordemoder fra Jordemoderskolen i Aalborg. Det var i en periode med jordemodermangel, og Birgit havde allerede sikret sig job på fødeafdelingen på Kolding Sygehus.

– Jeg var 25 år og havde ingen børn. Jeg var parat til at prøve det hele og tog alle de vikariater, jeg kunne få ved siden af mit faste job. Gik bevidst efter de mindre fødesteder og tog mange ekstravagter. Jeg ville gerne opleve, hvad det ville sige at stå alene med ansvaret og selv træffe beslutning om, hvornår det var nødvendigt at indkalde ekstra mandskab, sende bud efter en læge, fortæller Birgit Thalwitzer.

En 8-16 tilværelse med fast formiddagskaffepause kl. 10, frokost med kollegerne i kantinen kl.12.30, eftermiddagskaffe kl.14.30 o.s.v. har aldrig passet til Birgit Thalwitzers temperament, så hun stortrives naturligt med jordemoderfagets uforudsigelighed. Hun kunne imidlertid ikke se sig selv arbejde på en megafødeafdeling i resten af sin jordmoderkarriere.

Samtidig oplevede hun, at der blev skåret ned på servicen til de gravide, bl.a. i form af færre fødesteder og færre jordemoderkonsultationer i offentligt regi.

– Jeg tænkte, at der måtte være basis for et privat tilbud og at det gjaldt om at få sig etableret og få et godt renommé, inden andre fik samme idé.

Da tanken først var tænkt, gik der kun seks uger, til Birgit Thalwitzers første scanningsklinik Jordemoder.dk så dagens lys i november 2005. Pengene til etableringen, ca. 1,5 mio. kr., lånte hun i banken. Scanningsudstyret leasede hun. Det var “learning by doing”. Hun havde ingen økonomisk erfaring, men fik hjælp af sin mand Thomas Enghild, der er iværksætter og tidligere importør af hestetrailere. I dag arbejder Thomas fuldtid som administrator i parrets klinikker, der har otte ansatte. Heraf fire jordemødre.

En god forretning
I starten tilbød Jordemoder.dk udelukkende scanninger, men efterhånden efterspurgte mange af de gravide også svangreundersøgelser, kurser i fødselsforberedelse og egen jordemoder til fødslen. I dag omfatter scanningsklinikkernes repertoire også forskellige komplementærbehandlinger som massage, akupunktur og zoneterapi. Siden 2010 har man tillige tilbudt inseminationer.

Scanningerne udføres af tre jordemødre, som også udfører scanninger i forbindelse med deres sygehusjobs.

– De bliver altså løbende opdateret i den nyeste faglige viden på scanningsområdet. Desuden har jeg ansat en scanningssygeplejerske, som har 25 års erfaring fra et svangreambulatorium. Når det gælder en disciplin som for eksempel nakkefoldsscanning, kræver det en speciel licens, som løbende skal fornyes. Det bliver den kun, hvis klinikkens resultater lever op til de internationale kvalitetskrav. Og det gør vi, fortæller Birgit Thalwitzer.

Jordemoder.dk har slået sig op på at være klar ved telefonen fra 7.30 – 22 året rundt.

– Det kræver, at man involverer sig. Det, der driver mig i hverdagen, er, at jeg har et job og et indholdsrigt liv, siger Birgit Thalwitzer.

Hun ønsker ikke at oplyse, hvor stor Jordemoder.dk´s årsomsætning er. Men indrømmer, at det er på vej til at blive en god forretning. Til gengæld er hun ikke typen, der hviler på laurbærrene. Hun sætter hellere gang i noget nyt. Som f.eks. vitaminerne til gravide.

– Da jeg selv var gravid, spiste jeg 8-10 forskellige vitaminer og kosttilskud og blev træt af de mange forskellige pakninger, der fyldte op i køkkenet, fortæller hun.

Birgit Thalwitzer har i samarbejde med naturlægemiddelproducenten Pharma Nord udviklet et vitaminprodukt, Bio- Gravid bestående af seks daglige tabletter. To kalktabletter, to multivitamintabletter samt to oliekapsler med plante- og fiskeolie. Bio-Gravid forhandles i Matas og helsekostbutikker.

Bio-Gravid markedsføres som et kosttilskud, og der findes jo ikke en godkendelsesordning for kosttilskud i Danmark (jævnfør Fødevarestyrelsen red.)

Hvordan har du sikret dig, at det er et lødigt produkt, som ikke har skadelige virkninger på de gravide? – Nu har jeg selv haft gode erfaringer med kosttilskud, de gange jeg har været gravid. Og de erfaringer synes jeg også, andre skal have glæde af. Blandt andet tabte jeg halvdelen af mit hår, og jeg fik håret tilbage ved at spise selen. Jeg har ingen videnskabelig baggrund for at fremstille kosttilskud, men har sammen med fagfolk set på, hvad gravide har brug for. Blandt andet med henvisning til Sundhedsstyrelsens anbefalinger med hensyn til jern og folinsyre. Jeg fik idéen og fik firmaet med på den. Pharma-Nord har årelang erfaring i fremstilling af kosttilskud, og jeg har fuld tillid til deres sikkerhed omkring produkterne, fortæller Birgit Thalwitzer.

Senest har hun fået idéen til et kosttilskud til mænd, kaldet B-Daddy. Et kosttilskud bestående af Q10 og selen, som angiveligt skulle støtte produktionen af normale, sunde sædceller. Også dette kosttilskud markedsføres i et samarbejde mellem Jordemoder.dk og Pharma Nord.

Holder fast ved fødslerne
Trods successen som privat entrepreneur har Birgit Thalwitzer ikke givet slip på jordemoderfagets primærydelse: Fødslerne. Hun arbejder p.t. 16 timer om ugen på fødeafdelingen i Kolding.

– Jeg ville savne fødslerne og den helt specielle stemming, der hersker på en fødegang. For mig er det største øjeblik i en kvindes liv, når hun bringer sit barn til verden. Det er fantastisk at få lov at være med til og en oplevelse jeg aldrig bliver træt af. Man kan være helt “høj”, når man går hjem fra en vagt, hvor man har haft nogle gode fødselsoplevelser. Været med til nogle fødsler, hvor alt er gået som smurt. Eller fødsler der har været problematiske, men som endte med et sundt og raskt barn.