To jordemødre vinder designpris

Blandt dette års 15 vindere af Danmarks nationale designpris ‘Danish Design Award’ er to jordemødre, der har vundet i hver sin kategori.

Et ergonomisk toilet, en E-færge og et læringsskilt fra LEGO var blandt vinderne af Danmarks designpris, som blev uddelt 2. juni. Det samme var to produkter, som gør stor nytte inden for svangreomsorgen. Det ene design er træningsapparatet Empelvic, som jordemoder Gry Senderovitz står bag. Det hjælper kvinder med at udføre bækkenbundsøvelser korrekt og afhjælper problemer med bækkenbunden. Og Juryen var overbeviste om, at Empelvic skulle vinde i sin kategori, Healthy Life:

– De sundhedsfaglige, der har udviklet denne løsning, har anvendt designtænkning og brugerdeltagelse til at skabe en ny metode til at hjælpe kvinder med at træne deres bækkenbundsmuskler korrekt. Det er faktisk meget vanskeligt at forklare nogen, hvordan man træner denne del af kroppen, og en sund bækkenbund er vigtig for mange andre organer og muskler i kroppen. Mindst 30 procent af kvinderne oplever inkontinens efter fødslen, og inkontinens på grund af aldring er et problem for over 400.000 personer diagnosticeret alene i Danmark. Dette er en ny tilgang til at kommunikere, hvordan du træner din bækkenbund. En enkel, men veldesignet løsning, der er nem at anvende, og som skaber stor værdi for brugere, lød begrundelsen.

Også jordemoder Malene Hegenberger vandt designprisen i kategorien Better Work for produktet Hegenberger Spekulum. Det kan hjælpe jordemødre og læger med bedre at se, hvad de syr i kvinders underliv efter fødslen – og samtidig gør det mindre ondt for kvinden at blive syet, når sundhedspersonalet anvender værktøjet. Her lød juryens ord:

– Det er forbløffende, at dette problem ikke er blevet adresseret fra et designperspektiv i mere end 150 år! Effekten af løsningen berører både de sundhedsmæssige og sociale dimensioner for moren efter en fødsel og gør det samtidig muligt for det medicinske personale at udføre deres arbejde under langt bedre forhold. Det nye design erstatter det hårde metalspekulum med blødt silikone og letter smerten for patienten, samtidig med at sundhedspersonalet får bedre udsyn til området og kan bruge begge hænder til operationen. I betragtning af hvor mange af denne slags operationer, der udføres, er dette en vigtig løsning, der kan have stor positiv effekt.

På grund af Corona blev prisfesten i år ikke afholdt i Industriens Hus som normalt, men i stedet sendt live via Facebook fra Fredericia Furnitures showroom i København.

Jordemoder Gry Senderovitz har netop vundet Danmarks nationale designpris ‘Danish Design Award’ for designet Empelvic, der er et træningsapparatet, som hjælper kvinder med at træne deres bækkenbundsmuskler korrekt. Prisen er vundet i kategorien Healthy Life.

Jordemoder Malene Hegenberger har vundet designprisen for produktet Hegenberger Spekulum, der allerede er udbredt på mange danske fødeafdelinger. Også norske og svenske fødeafdelinger benytter produktet, der hjælper både klinikerne med overblik over syningen og gør det mindre ondt for kvinden at blive syet. Prisen er vundet i kategorien Better Work.