Kvindefokus gør Danmark til værtsland

Efter flere års omfattende research for at finde den helt rette by offentliggjorde Women Deliver forrige år, at København skulle være vært for 2016-konferencen, som bliver den største globale konference om kvinders trivsel nogensinde.

Der er flere årsager til, at valget faldt på København, forklarer direktør i Women Deliver, Katja Iversen.

Dels ledte arrangørerne efter et egnet konferencecenter med plads nok til flere tusinde deltagere. Dels måtte infrastruktur, overnatningssteder og andre praktiske faktorer være i orden. Da et stort analysearbejde havde indsnævret mulighederne til cirka en håndfuld byer, gik Women Deliver i gang med grundige samtaler med de potentielle værtsnationers regeringer og så på landenes ligestilling, kvindesyn og engagement. Til sidst var feltet indsnævret til tre lande, og da den endelige beslutning skulle tages, overlod danske Katja Iversen det til det øvrige udvalg at tage valget, så hendes danske statsborgerskab ikke skulle skabe besvær.

Valget faldt på Danmark blandt andet på grund af Danmarks stærke fokus på ligestilling, seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder – både indenrigspolitisk og udenrigspolitisk.

– Der er jo ikke ligestilling i Danmark endnu. Men Danmark har et stærkt fokus på kvinder og er i forhold til mange andre lande langt fremme på mange punkter. Desuden gav Danmarks regering og store og små organisationer straks udtryk for, at de ville være med til at sætte fokus på kvinders og pigers rettigheder. Derfor er der i løbet af foråret flere end 100 events rundt om i landet, der er temauger og tv-udsendelser, og flere organisationer har udviklet undervisningsmateriale til landets folkeskoler, så eleverne kan dykke ned i pigers og kvinders vilkår, fortæller Katja Iversen.

Verdensmål
FN’s generalforsamling vedtog i september sidste år 17 nye verdensmål for bæredygtig udvikling. Symbolske ni måneder senere skal deltagerne på Women Deliver-konference i København finde frem til, hvordan de nye mål bedst kan arbejde for piger og kvinder.

Læs mere om de 17 mål: www.unric.org/da/fns-verdensmal  

Læs også artiklen Alle verdens kvinder får stemme i Danmark

Women Deliver - en global fortaler for kvinder
Women Deliver blev stiftet i 2007 af amerikanske Jill Sheffield, der siden 1960’erne har arbejdet for at nedbringe mødredødeligheden i verden og for kvinders reproduktive rettigheder. Den globale organisation kæmper for kvinders ret til sundhed, til at bestemme over egen krop og eget liv, og for ligeret til uddannelse, sikkerhed og udvikling. Women Delivers 18 ansatte samarbejder med private såvel som offentlige interessenter fra hele kloden og fra alle lag. Hvert tredje år samler organisationen tusindvis af mennesker med det formål at finde fælles fodslag og de bedste løsninger på de problemer, der står i vejen for pigers og kvinders sundhed og ligestilling.

Konferencen i København er den fjerde af sin art:

  • 2016: København – i Bella Center, 16.-19. maj
  • 2013: Kuala Lumpur
  • 2010: Washington
  • 2007: London

Læs mere på www.womendeliver.org