Kald til vidneberetning

Kald til vidneberetninger: Fagpersoner med førstehåndskendskab til praksis for antikonception i Grønland i perioden 1960 – 1991

Har du erfaringer med den daværende praksis for antikonception fra sundhedssektoren eller uddannelsesområdet i Grønland, eller med praksis for antikonception for grønlandske piger og kvinder i Danmark, i perioden 1960-1991? Så vil vi gerne høre fra dig.

Den danske regering og Naalakkersuisut er blevet enige om at iværksætte en uvildig udredning af ”spiralsagen” og den øvrige antikonceptionspraksis i Grønland i perioden 1960 til 1991.

Et hold af forskere er derfor nu i gang med udredningen, og vi inviterer fagfolk, herunder læger og sundheds- og uddannelsespersonale, som har haft direkte eller indirekte kendskab til antikonception i perioden 1960-1991, til at dele deres førstehåndsoplevelser.

Den uvildige udredning skal afdække:

  • Den historiske kontekst for praksis med antikonception i perioden 1960-1991.
  • Beslutningsprocessen, der ledte til initiativet med indførelsen af spiraler og andre antikonceptioner.
  • Gennemførelsen i Grønland og for grønlandske piger indskrevet på efterskoler i Danmark.
  • Oplevelser fra grønlandske piger og kvinder gennem vidneberetninger.
  • Rammer for fagpersoners arbejde samt deres oplevelser i forhold til praksis omkring antikonception i perioden.
  • Det juridiske, administrative og sundhedsfaglige grundlag på daværende tidspunkt.

Hvis du er interesseret i at bidrage til udredningen, beder vi dig kontakte os på Qulaajaaneq@nanoq.gl-imut eller + 299 80 11 30 / +45 65 50 76 74.

Alle oplysninger behandles fortroligt.

Det forventes, at udredningen er færdig ved udgangen af maj 2025.

Projektet ledes fra Ilisimatusarfik Center for Arktisk Velfærd i samarbejde med Center for Folkesundhed i Grønland ved Syddansk Universitet. Du kan læse mere om forskerholdet bag udredningen, samt kommissorie og baggrund på https://da.uni.gl/forskning/udredning/