Sammenlægning af regioner

Regeringen foreslår i sin sundhedsreform, at Region Hovedstaden lægges sammen med Region Sjælland til en ny Region Østdanmark. Jordemoderforeningen er opmærksom på de ansættelsesretlige konsekvenser, det kan have.

Sundhed skal være lige for alle, uanset hvor i landet man bor. Samtidig skal sundhedsvæsnet rykke tættere på borgerne og det nære skal styrkes.

Det er to af hovedprincipperne i regeringens oplæg til en reform, ’Sundhed tæt på dig’, der skal sikre fremtidens sundhedsvæsen.

Et af de greb, som regeringen vil bruge for at nå sine mål, er at lægge Region Hovedstaden sammen med Region Sjælland til en region: Region Østdanmark.

En sammenlægning af de to regioner har helt naturligt ført til spørgsmål fra jordemødre i de to regioner om, hvad det kommer til at betyde for deres rettigheder i forhold til at kunne sendes rundt til flere tjenestesteder end i dag.

Aftaler om tjenesteder indgås og ændres ved overenskomstforhandlingerne

Det er helt centralt for Jordemoderforeningen, at man ikke udhuler de eksisterende værn mod at arbejde på flere matrikler.

– Intentionen i reformen om at sundhed skal være lige for alle, kan vi kun bakke op om og bidrage til, men der skal selvfølgelig være rimelige forhold for de ansatte efter en sammenlægning af de to regioner. Jordemødre og andre medarbejdere skal ikke kunne sendes rundt udelukkende efter regionens aktuelle behov. Det ville give en enorm utryghed i ansættelsen, og kan også være med til at udfordre patientsikkerheden, siger Lis Munk, forkvinde i Jordemoderforeningen.

Aftalerne, der beskriver ansættelsesområde og tjenestested bliver indgået ved overenskomstforhandlingerne og kan altså ikke undsiges ensidigt fra arbejdsgiverside.

– Vi, og jeg ved, det også gælder andre organisationer, der bliver berørt af sammenlægningen af de to regioner, er klar til at tage udfordringen op, hvis regionerne vil ændre på de nugældende regler. Eventuelle ændringer i aftaler om ansættelse og tjenestested skal ske ved overenskomstforhandlingerne. Så når vi kommer dertil – næste gang i 2026 – vil vi have stor opmærksomhed på at sikre ordentlige aftaler på området, siger Lis Munk.

Udgangspunktet for en regional ansættelse som jordemoder er, at man ansættes af en region med et konkret angivet tjenestested, typisk i form af en institution – fx Rigshospitalet. Hvis en institution dækker over flere matrikler, fx. Amager Hvidovre Hospital, angives den konkrete matrikel som tjenestested, fx. Hvidovre.

Hvis en arbejdsgiver pålægger en medarbejder at arbejde uden for tjenestestedet, gælder der særlige regler og aflønning. For eksempel vil eventuel ekstra transporttid skulle regnes som arbejdstid (se faktaboks).

Hvad er et ansættelsesområde og et ansættelsessted?
Hvis du er regionalt ansat vil det fremgå af din kontrakt, hvad dit ansættelsesområde er. Det vil typisk være den pågældende region. Det vil desuden fremgå, hvilket tjenestested, du er tilknyttet, typisk i form af en institution. I tilfælde af, at en institution dækker over flere matrikler, angives den konkrete matrikel som tjenestested.
Den rejsetid og de rejseudgifter, du har for at komme fra din bopæl til tjenestedet, er (med forbehold for visse undtagelser i forbindelse med vagter) ikke arbejdstid og arbejdsgiver dækker ikke rejseomkostninger.
Kan en regional arbejdsgiver sende medarbejdere hen til andre institutioner/matrikler?
Ja, det kan en arbejdsgiver godt. Men hvis en jordemoder sendes til et tjenestested/matrikel, som ikke hører til samme institution, vil der være tale om en tjenesterejse (se længere nede).
Arbejdsgiver skal desuden forholde sig til det ledelsesmæssige ansvar. Eksempler på ledelsesmæssigt ansvar kunne være, hvis der viser sig behov for overarbejde efter den planlagte tjeneste. Er det chefjordemoder på egen afdeling eller chefjordemoderen på den anden afdeling, som kan pålægge det? Hvis jordemoderen bliver syg forud for tjenesten, hvem skal det så oplyses til?
Hvis en jordemoder bliver sendt til et andet tjenestested end det, der er aftalt i kontrakten, vil der være tale om en tjenesterejse. Det betyder, at hvis der bliver ekstra rejsetid, gælder det som arbejdstid og rejseudgifter godtgøres efter de regler, som gælder for regionen.
Kan arbejdsgiver definere flere tjenestesteder i ansættelsesbrevet? 
Det er uafklaret, i hvilket omfang en arbejdsgiver kan definere mere end ét tjenestested i ansættelsesbrevet. Det er for nuværende vurderingen, at hvis en arbejdsgiver ansætter en medarbejder til to tjenestesteder, som hører til samme institution (fx Odense og Svendborg, som begge hører under OUH), vil det være svært at anfægte. 
Vi har endnu ikke set eksempler på, at jordemødre har fået tildelt flere tjenestesteder på tværs af institutioner. Tværtimod har vi indgået aftaler om vilkårene i frivillige løsninger. Fx kan jordemødre fra Amager-Hvidovre Hospital indgå aftale om tjenester på Bornholms Hospital. 
Kan regionen udvide ansættelsesområde med flere tjenestesteder? 
I overenskomstens bilag 3 etableres muligheden for, at en region kan indføre et udvidet ansættelsesområde, hvor der kan pålægges tjeneste på alle regionens tjenestesteder med de varsler (og øvrige vilkår), som følger af arbejdstidsaftalen.  
Hvis regionen på den måde indfører et udvidet ansættelsesområde, skal der fastsættes et hovedtjenestested for den enkelte jordemoder, hvor tjenesten normalt forrettes, men hvor hun kan pålægges tjeneste på andre tjenestesteder i regionen. Det vil i givet fald være at betragte som omlagt tjeneste, og der beregnes transporttid og -godtgørelse efter gældende regler.  
Hvis regionen indfører en sådan ordning, honoreres jordemødrene med 11.355 kr. årligt (31. marts 2018 niveau).