Vagttillægget

Hvem får vagttillægget?

Hvis du er regionalt ansat og har mere end 300 timers arbejde udenfor dagarbejdstid samt i weekender og på søgnehelligdage over et kalenderår, så får du del i vagttillægget, der blev aftalt ved OK24.

Hvor stort er vagttillægget?

Tillægget vil være på 578 kr. om måneden før tillæg af pension. Fra januar 2026 stiger det til lige knap 1.090 kr. om måneden før tillæg af pension. Beløbet er det samme for fuldtids- og deltidsansatte, fordi kravet på de 300 timer også er det samme. Det er i udgangspunktet effektive timer, for hvilke der ydes særydelser, som indgår i optjeningen.

Ferie, barsel og sygdom

I forhold til ferie, barsel, sygdom er tommelfingerreglen, at hvis man får tillægget til hverdag, så får man det også når man er væk (for barsel i den lønnede del af orloven). Og tilsvarende at man optjener til næste års tillæg i de perioder, man er væk.

KJO

Hvis man lokalt er enige om, at medarbejderne i ordningen lever op til kravet om 300 timer, så kan man skrive det ind i aftalen, og så får man tillægget. Hvis arbejdsgiveren ikke mener medarbejderne opfylder kravet, så har vi uenigheden. Så vil det kræve en eller anden form for dokumentation, for at man kan blive omfattet.

Tillidsrepræsentanter og ledere arbejder på at justere KJO-aftalerne.

Vagtarbejde fra hjem og fra vagtværelse

Vagt fra hjem, hvor man ikke er kaldt, tæller ikke med, selv om de udløser særydelser i weekend.

De timer, der medgår til beregning af de 300 timer, er alene tilkaldte/effektive timer.

Der kan lokalt laves aftale om, at rådighedsvagttimer fra vagtværelse tælles med i 300-timers opgørelsen.

Nyuddannet/nyansat

Hvis en arbejdsgiver vurderer, at en nyuddannet/nyansat medarbejder vil opfylde optjeningskriteriet, udbetales tillægget for indeværende år samt for næste år.

Samme mulighed for individuel aftale om at få tillægget kan også gælde jordemødre, der går fra ikke vagtbelastet funktion til en funktion med varig vagtbelastning.

Fra hvornår udbetales vagttillægget?

Vagttillægget er en helt ny type tillæg og der har vist sig at være tekniske udfordringer i beregningen af det.

Derfor kommer tillægget først til udbetaling med septemberlønnen – altså lønnen i slutningen af september – men med tilbagevirkende kraft fra 1. maj 2024.

Sammen med de andre organisationer, som er omfattet af vagttillægget, laver vi en vejledning, som kommer samtidig med tillægget til september.