Privat i praksis: På maven for velværet

Hos jordemoder.dk i Odense tilbyder Camilla Darre graviditetsmassage for at lindre gener eller bare for velværets skyld. Det sidste er blevet mere legitimt, og interessen for graviditetsmassage er derfor voksende.

– Så, Majken, nu skal vi ha’ dig om på maven.

Jordemoder Camilla Darre løfter et par ovale indlæg ud af massagebriksen — lige i brysthøjde — og gør klar til, at 30-årige Majken Røjkjærs gravide mave kan blive understøttet med et klæde spændt op med velcrobånd.

– Maven skal ikke bare hænge frit. Det belaster lænden for meget, forklarer Camilla Darre, mens Majken bugserer sig selv og maven på plads på den spøjse massagebriks.

Hullerne i briksen passer perfekt, og alene at få lov at ligge sådan i starten af ottende måned er en udsøgt nydelse, forsikrer Majken, der er gravid med sit andet barn.

– Jeg kommer primært, fordi det er dejligt at få massage og at få lov at ligge på maven, indrømmer hun.

– Men efterhånden kan jeg også godt mærke belastningen i mit bækken.

Ømme haser og blide strøg
Majken forklarer, at hun for eksempel undgår at støvsuge og vaske gulv, fordi det giver bækkensmerter.

– Under min første graviditet kunne jeg alt, men denne gang kan jeg mærke, at jeg skal passe lidt på, siger hun.

Jobbet som socialpædagog i en institution klarer hun dog fortsat ligesom de daglige gåture på tre-fire kilometer med familiens jagthund.

– Mange gravide har trætte ben, men det har du ikke, Majken. Det skyldes nok de lange gåture, kommenterer Camilla Darre, imens hun bearbejder Majkens lår med en gang bindevævsmassage.

– Når man er gravid, kan man nemt blive øm i hasemusklerne, fordi man svajer mere i lænden. Derfor kan det hér godt svie lidt, advarer Camilla Darre, inden hun lægger hele sin kropsvægt i trykket på den tvedelte hasemuskel først i venstre baglår, så i højre.

Generelt er det ellers lange, blide strøg, man benytter i graviditetsmassage. Formålet er at øge lymfe- og blodcirkulationen, lindre trætte og ømme muskler, få bugt med lægkramper, bækken- og lændesmerter, hovedpine, fordøjelsesbesvær og hævede fødder og fingre. Samt at frigive oxytocin af hensyn til velværet hos mor og barn.

Tilladt at nyde
– Det bliver mere og mere brugt, at gravide gerne vil yde noget for deres velbefindende, konstaterer Camilla Darre, der derfor har valgt at specialisere sig i graviditetsmassage.

Hun er nu nået til Majkens lænd og ballemuskler, som hos mange gravide kommer i karambolage med iskiasnerven i takt med, at vægten stiger.

– Nu skal vi samarbejde, Majken; træk vejret ind og pust langsomt ud. Så finder jeg et punkt på din hoftekam … godt … super.

Camilla Darre arbejder koncentreret videre. Guider sin patient igennem et par behandlinger mere og forklarer, at hvis der var tale om bækkenløsning, kunne hun ikke massere problemet væk. Majkens smerter stammer imidlertid kun fra overbelastede muskler, og det er der råd for.

– Havde det været bækkenløsning, kunne jeg kun modvirke kompensationsspændinger i kroppen, fortsætter Camilla Darre, mens hun gør klar til den sidste frydefulde del af seancen: ansigts- og hovedbundsmassage. Det er de fleste vilde med, også Majken, der ligner en, der svæver frit rundt i den syvende himmel.

Efter 45 minutter er massagen slut.

– Ahhh, det var dejligt, kvitterer Majken med blussende kinder og garanterer, at hun nok skal komme igen inden længe.

– Det er rart at vide, at du er jordemoder, så du ved, hvad du har med at gøre, bemærker hun.

Camilla Darre takker. Nogen helt almindelig jordemoder er hun nu ikke. Da hun forlod Svendborgs fødeafdeling i 2010 var det samtidig et farvel til den gængse måde at udøve faget på.

– Der hvor jeg er nu, har jeg bedre vilkår for at fokusere på trygheden i graviditeten og familiedannelsen, som jeg vægter meget højt. Så jeg tror ikke, jeg vender tilbage til sygehusverdenen igen, fastslår Camilla Darre.

Fakta om Camilla og jordemoder.dk
Camilla Darre er uddannet fra Jordemoderskolen i København i 2006 og har siden taget kurser i graviditetsmassage hos jordemoder og massageterapeut Bente Nørgaard på Nordlyscentret.

Indtil 2010 var Camilla Darre ansat på fødeafdelingen i Svendborg. I dag arbejder hun for jordemoder Birgit Thalwitzer, der driver den private graviditets- og scanningsklinik jordemoder.dk med afdelinger i Fredericia, Odense og Gentofte.

Læs mere på www.jordemoder.dk

i