Når medfølelsen rammer muren

De mennesker, der arbejder med liv og død, som jordemødre, er i særlig risiko for at blive ramt af omsorgstræthed, fortæller den norske psykolog Per Isdal. Han har selv oplevet at blive ramt af omsorgstræthed.

Omsorgstræthed betyder, at vores medfølelse og interesse for andre mennesker, som er helt nødvendige i vores job, bliver gradvist svækket. Man føler sig udmattet og begynder at opføre sig nedladende overfor andre mennesker. Og det risikerer i sidste ende at gå ud over helbredet.

Det fortæller den norske psykolog Per Isdal, der er forfatter til bogen ’Medfølelsens pris -når professionelle hjælpere har brug for hjælp’. Han oplevede selv at ramme muren efter 12 år med behandling af voldsmænd og seksualforbrydere. Han havde netop afsluttet en session, men da han satte sig ind i bilen for at køre hjem, brød han fuldstændig sammen. Han hulkede og græd og kunne slet ikke stoppe igen.

Han vidste, at gråden var udløst af hans arbejde, og at han blev nødt til at finde et andet. Jobbet havde ganske enkelt tappet ham for empati og medfølelse og fået ham til at føle afsky, had og vrede over for de klienter, han var ansat til at hjælpe. I dag er han psykolog og leder af centret Alternativ til Vold, der ligger i Stavanger.

– Stress er en årsag til omsorgstræthed. Hvis en jordemoder føler sig stresset, bliver hun en dårlig fødselshjælper, fordi hun ikke længere er til stede, men tappet for energi, siger Per Isdal.

Jordemødre er i risikozonen
Ifølge Per Isdal er nogle af tegnene på, at man lider af omsorgstræthed, stigende utålmodighed, træthed og manglende energi. Symptomer, der godt kan minde lidt om depression eller stress. Man føler sig utilstrækkelig, mangler selvværd og oplever, at selvtilliden er helt i bund. Opgaver, som man normalt ingen problemer har med at løse, kan pludselig synes helt uoverskuelige. Hukommelsen svigter, og man kan ikke længere holde ud at være sammen med andre mennesker, men begynder at isolere sig.

– Det er et fantastisk krævende job at være jordemoder, fordi man skal være til stede hele tiden. Jordemoderen skal kunne tale med den fødende om smerte og angst og stadig være rolig og informerende. Men hun skal også kunne tackle situationer, hvor noget går galt, eller hvor en kvinde skal føde et dødt barn, siger Per Isdal og tilføjer:

– Jordemoderen får desuden indblik i parforhold og den bagage, den fødende har med sig. Det er meget at skulle rumme i et job. Hvis man så samtidig oplever nedskæringer på sin arbejdsplads og føler, at man ikke længere har ordentlig tid til den fødende, så risikerer man at brænde ud.   

Læs også artiklen "Fra omsorgsfuld til omsorgstræt"

Undgå omsorgstræthed
Der er tre ting, man kan gøre for at forhindre omsorgstræthed blandt jordemødre:

  • Som arbejdsgiver kan man sørge for ordentlige arbejdsforhold, og at der er en, man kan tale med om svære oplevelser.
  • Som kollega kan man hjælpe til ved at holde øje med hinanden, støtte hinanden og tale sammen, ikke alene om jobbet, men også personlige ting.
  • Som jordemoder kan man passe på sig selv med god søvn, motion og et godt netværk. Vi er sociale væsner, som har brug for samvær for at skabe tryghed og balance i tilværelsen.

Kilde: Per Isdal