Ligeværd

Steffen Andersen 59 år, er far til Emil på 30 år, der er mongol. Anna er 26 år og søster til Emil.

Steffen (ikke med på billedet): Emil har det meget svært for tiden. Vi ved ikke rigtig, hvad der sker, men han reagerer utrolig negativt på de tilbud, han får. Jeg tror, at han har nogle enorme problemer med at blive voksen og finde sin rolle. Det har alle unge jo mere eller mindre, men jeg tror, at udviklingshæmmede har det i særdeleshed, for de har færre redskaber at gribe til. De skal have hjælp fra omgivelserne, fra pædagoger og fra forældre til at finde en vej. Han siger, at han vil bestemme selv, og det han så bestemmer er, at han vælger ting fra, for eksempel invitationer fra os eller sågar noget af det han sætter allerstørst pris på, nemlig samværet med sin søster Anna. Han kan lave en aftale med hende, og når Anna så kommer for at hente ham, så sidder han helt modløs og orker ikke og vil aflyse det og er ked af det.

Emil er meget påvirket af sit handikap, han er godt klar over, at han har det, og han bliver meget påvirket af, at folk kikker efter ham.

Emil er enormt begejstret for Anna, det er jo hende, der kan tage ham med til en rockkoncert, for det er ikke fedt at være til rockkoncert med sine forældre. Vi har i øvrigt engang oplevet en rockkoncert i "Amager Bio" med Rockers by Choice, hvor de var helt på toppen og fyrede det ene hit af efter det andet, og fanklubben var der med store bannere. Emil stod midt ude i flokken af unge mennesker på hans egen alder, og de svedte og dansede i en stor organisk masse. Der kunne jeg se på hans ansigt, at nu var han ligeværdig, han var sammen med andre unge mennesker.