Kursus-mutter kom forbi

Konferencen i København var Jan trittens 36. Som indehaver af midwifery today inc. rejser hun kloden rundt med budskabet om den gode fødsel. med sig har hun den datter, der er årsag til det hele.

Den 27. juni 1972 og den 23. september 1976. To skæbnesvangre datoer i Jan Trittens liv. Faktisk rummer de forklaringen på, at den midaldrende, amerikanske kvinde i dag er professionel bladudgiver og international konferencearrangør.

– Ja, det var da jeg fik mit andet barn, det hele startede…hende der, siger Jan Tritten og peger på en ung, mørkhåret kvinde bag indregistreringsbordet.

Den 28-årige datter er i dag ansat i sin mors virksomhed, Midwifery Today Incorporated. Sammen med Jan Trittens søster og en veninde er de de praktiske krumtapper i det verdensomspændende roadshow, som konferencen har udviklet sig til. Fødslen af den første datter foregik på hospital, og selvom Jan Tritten strittede imod, så fik hun den epiduralblokade, lægerne syntes, hun skulle have.

– Jeg følte mig mishandlet. De stjal min fødsel, erklærer hun. På den baggrund var fødsel nummer to en åbenbaring. Den foregik hjemme, og alt gik, som det skulle. Naturligt og roligt.

– I felt soooo happy, beskriver Jan Tritten, der blev ramt af en overvældende lykkefølelse, en rus, som siden har været drivkraften i hendes virksomhed. Selv viger hun ikke tilbage for at kalde det en åbenbaring.

Et tegn fra Gud
– Selvom jeg havde født, blev jeg ved med at læse bunkevis af bøger om graviditet og fødsel, fortæller Jan Tritten, der besluttede sig for at blive fødselshjælper under sin barselorlov.

– Jeg tror, jeg har en opgave her, sagde jeg til min mand, og så begyndte jeg ellers at uddanne mig.

Af praktiske årsager tog Jan Tritten ikke den autoriserde jordemoderuddannelse. I stedet blev hun tilknyttet et såkaldt Birth Co-op i sin hjemstat Oregon, hvor hun fik lov at praktisere jordemoderfaget under ledelse af en supervisor. 300 hjemmefødsler på 12 år blev det til.

– So I know the language, siger hun og kæder på bramfri amerikansk sin religiøsitet tæt sammen med sin jordemodergerning:

– Jeg tjener Gud og gør præcis det, jeg er forudbestemt til. Gud har givet mig dette kald. Alle cellerne i min krop ved, det er det rigtige at gøre. De skriger til mig: ”lad ikke dette ske for andre kvinder og deres babyer. Hjælp dem med at opleve miraklet, for glæden varer livet igennem – det samme gør følelsen af sønderlemmelse.

Et nyt spor
I 1986 fandt Jan Tritten på en mere effektiv måde at udbrede sit budskab på. Jan Tritten stoppede som aktiv fødselshjælper og blev i stedet redaktør og udgiver af tidsskriftet Midwifery Today. Et magasin, der stadig udkommer i dag om end i begrænset oplag – 2200 eksemplarer månedligt.

Snart opstod idéen om også at sende bladets stjerneskribenter på verdensturné. Koryfæer som Michel Odent, Marsden Wagner og Ina May Gaskin blev indskrevet, og det omrejsende roadshow var en realitet. Konferencen i Danmark var den 36. i en ubrudt række.

– Jeg lever kun delvist af det. Halvdelen af min arbejdstid går med at producere og sælge lemonade hjemme i Oregon, fortæller Jan Tritten, der ikke på nogen måde selv har problemer med arbejdsglæden.

– Men jordemødre over hele verden er ved at miste glæden. Frustration over ikke at kunne arbejde, som man gerne vil, det tager arbejdsglæden, siger Jan Tritten.

– Derfor ønsker jeg at give dem så mange værktøjer, som muligt, så de bliver bedre i stand til at bruge deres evner og muligheder. Der er meget man kan gøre for at kæmpe imod medicinaliseringen.

– Blandt andet at finde the tricks of the trade. At finde dem og give dem videre til andre, det elsker jeg, erklærer Jan Tritten.

Bryd muren ned
Det budskab, Jan Tritten har ofret en del af sit liv på at sprede til verdens jordemødre, er, at medicineringen af fødende kvinder, sygeliggørelsen, er ødelæggende og skal bekæmpes. Berlin Muren skal rives ned, som hun siger.

– Da den rigtige Berlin Mur blev revet ned, føltes det stort. Som at lande på månen. Og ingen af os kunne forudse, at den ville blive revet ned. Vi kunne heller ikke gennemskue, hvad der var, der helt præcist udløste det, forklarer hun.

Derfor, mener Jan Tritten, skal man ikke opgive håbet for den naturlige fødsel. Man skal blive ved med at hamre på hospitalsmuren til en sten pludselig en dag giver efter.



Fakta:
Midwifery today – the roadshow
300 jordemødre fra 25 lande mødtes i København fem dage i maj. Konferencen lægger vægt på de mere spirituelle og åndelige forhold ved at føde og ved at være jordemoder. Konferencens tema var denne gang ’Reclaiming the Joy of Midwifery and Birth’ og havde emner på programmet som ’Keeping Birth Natural’, ’Medical Imperialism’ og ’Waterbirth workshop’. På de næste sider fortæller konferencens ejer, Jan Tritten, der også er udgiver af tidsskriftet Midwifery Today, om, hvordan ideen til de verdensomspændende konferencer blev til. Den danske medarrangør, jordemoder Marta Orbis, fortæller om, hvorfor hun synes, det er vigtigt at få varmet jordemoderhjerterne op. I næste nummer af Tidsskrift for Jordemødre fortsætter beretningen fra konferencen.