Jordemoderstuderende hjælper og udforsker

Omkring 50 jordemoderstuderende fra de tre skoler, hovedparten fra UC Syd, arbejdede frivilligt under Women Deliver. De fik en masser input og oplevelser med sig hjem.

En stor konference som Women Deliver har brug for masser af hænder til at løfte de mange små og store arbejdsopgaver. En stor del af disse hænder stak ud fra gule T-shirts med påskriften ’Crew’, som omkring 50 jordemoderstuderende og lige så mange Global Health and Nutrition-studerende bar. De studerende passede garderobe, informationsstande, viste vej, gik til hånde i lokalerne og meget andet.

– UC Syd har gjort rigtig meget for at holde dagene næsten studiefri, og de har talt med praktiskstederne om at give os fri. De har også arrangeret, at vi kan overnatte i en af Metropols gymnastiksale. Det er faktisk ret sjovt – sådan lidt lejrskoleagtigt, fortæller Regitze Zeuch, fra UC Syd.

Karoline Vilain, UCN, fortæller, at hun ikke har fået studiefri til konferencen. Derfor er tre dage også meget at tage ud af en i forvejen tætpakket uddannelse:

– Jeg synes, at det er en kæmpe chance at være med til sådan noget, så jeg har prioriteret det. Jeg har deltaget i noget lignende tidligere, så jeg ved, at man får meget med sig hjem.

Hvorfor har du meldt dig som frivillig
De studerende er enige om, at det er en fantastisk chance for overhovedet at komme med på konferencen, der ellers vil være alt for dyr for en studerende. De får en masse viden og inspiration med sig, og som en sidegevinst kommer de også til at lære andre studerende at kende. De får også et bevis, som kan vedlægges de fremtidige ansøgninger.

Simone Glerup, UC Syd, meldte sig som frivillig af interesse for området og for at opleve at være med til en så stor begivenhed:

– Jeg har altid interesseret mig for kvindekønnet. Og ulighed gør mig vred. Jeg vil gerne blive klogere på disse områder. Og så vil jeg gerne bakke op om noget så stort som dette. Det, at Kronprinsesse Mary står bag, er et værdimærke for mig. Samtidigt får jeg jo rigtig meget igen ved at være her og møde en masse nye mennesker.

Alene det at være en del af en stor begivenhed sammen med nogle af de helt store ping’er inden for faget er fascinerende. Som Karoline Bojsen Traeden udtrykker det:

– Bare det at deltage i åbningsceremonien var en oplevelse, som man helt fik kuldegysninger af.

Hvad tager du med dig fra konferencen
Line Jakobsen, UC Syd, glæder sig over den megen information, som er til rådighed på konferencen:

– Måske falder jeg over et emne, som jeg kan bruge til mit bachelorprojekt eller til en anden opgave. Regitze Zeuch og jeg er aktive i Jordemoderstuderendes Råd, JSR, så vi kigger også efter film og emner, som vi kan tage med hjem til kommende JSR-temadage.

Karoline Bojsen Traeden, UC Syd, og Karoline Vilain, UCN, er begge meget interesserede i at komme ud i verden og arbejde, når de er færdiguddannede. De har begge besøgt Læger uden grænsers stand og fået aftaler med dem.

Karoline Bojsen Traeden er særlig interesseret i at høre om abort: – Jeg vil blandt andet gerne høre om, hvordan man bekæmper infektioner efter aborter, og hvad man gør i de lande, hvor abort er forbudt.

– Jeg vil simpelthen bare suge af al den information om faget, jeg kan få, supplerer Karoline Vilain, for sådan har jordemoderstuderende det. Det er også godt at få frivilligt arbejde på sit CV.

Mødet med andre kulturer og deres opfattelse af fødslen, abort og mange andre elementer er noget, som konferencen kan bidrage til.

– Det er vigtigt for jordemødre at kende andre kulturers forståelse af tingene, fordi vi møder mange forskellige kvinder og familier, det kan fx være flygtninge. Vi skal lære, at de ikke nødvendigvis har samme forståelse af tingene, som vi har. Det giver et større perspektiv i arbejdet, siger Simone Glerup.