Din fremtid starter i dag

Selvom pension ikke er det første, du tænker på, når du lander dit første job efter studietiden, så er det allerede her, du skal se på, hvilke drømme du har for livet efter arbejdsmarkedet. Og det er god idé at indbetale
mere til pensionen så tidligt som muligt – det får nemlig pensionskronerne til at yngle mest.

Indrømmet. Pension bliver aldrig lige så spændende som en jordomrejse, et bryllup eller køb af drømmehuset, men den har stor indflydelse på, hvordan dit liv vil se ud i fremtiden. For selvom pensionistlivet lige nu er lysår væk, og du er optaget af helt andre ting end pension, så kan du stille dig selv spørgsmålet: Ønsker jeg økonomisk råderum og frihed til at udforske verden, når jeg går på pension? Er svaret ja, så er det allerede en god idé at kigge på din pensionsopsparing, når du får dit første job.

Pension til og for livet
Selvom pension kan virke både kompliceret og uoverskueligt, så er der ganske få ting, som du skal tage stilling til for sikre dig en fremtid med stabile økonomiske forhold og frihed til at opleve verden.

For at have en tilstrækkelig pension skal dine samlede pensionsudbetalinger fra PKA, ATP og folkepensionen tilsammen være på 70-80 procent af den løn, som du har ved pensionering. Dette kaldes også for din dækningsgrad.

Hvis du skal ramme en dækningsgrad på 70-80 procent, er det forskelligt, hvor meget du skal indbetale til pensionen af din samlede fuldtidsløn hvert år. Det er nemlig afhængigt af, hvornår du begynder at indbetale.

  • Starter du med at indbetale som 25- årig, skal der indbetales 15 procent af din fuldtidsløn hvert år, indtil du fylder 69 år.*
  • Starter du med at indbetale som 30- årig, skal der indbetales 17 procent af din fuldtidsløn hvert år, indtil du fylder 69 år.
  • Starter du med at indbetale som 35- årig, skal der indbetales 20 procent af din fuldtidsløn hvert år, indtil du fylder 69 år.

Som jordemoder er der stadigvæk et stykke vej for at ramme en dækningsgrad på 70-80 procent. I dag indbetaler en regionalt ansat jordemoder med blandede vagter gennemsnitligt 12,11 procent til pensionen af den samlede løn, da det overenskomstmæssige pensionsbidrag på lønnen for ikke-ledende jordemødre er 13,37 procent, mens bidraget på ulempeydelserne er 2 procent.

Egen opsparing er sikker opsparing
Din egen pensionsopsparing i PKA er det stabile element i din fremtidige forsørgelse. Som pensionssystemet er skruet sammen i dag, så får du suppleret din egen pensionsopsparing med ATP, du får folkepensionens grundbeløb, og du får måske en række tillæg og sociale ydelser. Tillæg og sociale ydelser er dog alle sammen afhængig af det politiske system, og om det offentlige har det fornødne økonomiske råderum, når du går på pension som 69-årig. Er du 25 år i dag, pensioneres du i 2058.

Start tidligt – det betaler sig
Jo tidligere du starter med at indbetale til pensionen, desto mere får du ud af dine indbetalinger i sidste ende, fordi dine bidrag bliver forrentet over længere tid. Mange har i perioden, fra de får deres første job, til de fx køber hus eller får børn luft i økonomien til at indbetale lidt ekstra til pensionen.

Vi har derfor opstillet fire eksempler på den pension fra PKA, som du kan forvente at få udbetalt om året, når du går på pension som 69-årig. Det kan bedst betale sig at indbetale ekstra til pensionen som ung, i forhold til når du kommer op i årene.

Se illustration