Apoteket vil opspore de gravide rygere

En yngre kvinde står foran apotekets disk og skal til at betale for et glas folinsyretabletter.

  • Farmakonomen: Må jeg have lov at spørge: Er du gravid?
  • Kvinden, lettere overrasket: Ja
  • Farmakonomen: Ryger du?
  • Kvinden: Ja, lidt. Jeg er kun festryger, men jeg planlægger at holde op…
  • Farmakonomen: Den bedste måde at stoppe på er med rådgivning. Vi har to gratis tilbud. Det ene er personlig rådgivning her på apoteket. Det andet er telefonrådgivning hos Stoplinien. Skal jeg melde dig til et af dem med det samme?

Som samtalen her viser, kan frontpersonalet på apotekerne have en aktiv rolle, når det gælder rygestopbehandling til gravide.

Vi er på Københavns Vestegn, og involveringen af apotekspersonalet er seneste skud på stammen i vestegnskommunernes tværfaglige rygestopinitiativ. Foreløbig to apoteker i Albertslund og Vallensbæk har sagt ja til at opspore de gravide ved apoteksdisken og tilbyde dem hjælp til rygestop. Det fortæller Helle Stuart, som er projektleder på Vestegnens fælles rygestopprojekt.

– Vi har uddannet hele apotekspersonalet i en speciel spørgeteknik kaldet VBA-metoden. VBA = Very Brief Advice. De er blevet instrueret i, hvad de skal sige og ikke sige, når en kvinde i den fertile alder for eksempel ønsker at købe folsyre eller måske en graviditetstest, fortæller projektlederen.

Kvinderne skal spørges, så de ikke føler, de er udsat for en grænseoverskridende opførsel.

– Vi vil jo helst have fat i kvinderne, allerede mens de planlægger at blive gravide, og vi håber på, at tilbuddet om at gå til rygeafvænning på et apotek vil være mere spiseligt for de gravide rygere eller de kommende gravide, siger Helle Stuart.

Frontmedarbejdere skal spotte rygere
De ni vestegnskommuner Albertslund, Brøndby, Dragør, Glostrup, Hvidovre, Høje-Taastrup, Ishøj, Tårnby og Vallensbæk fik i 2014 penge fra Sundhedsstyrelsen til at iværksætte et tre-årigt samarbejde om en indsats over for borgere, der ryger. Ét af målene er at udvikle en metode, så sundhedsaktørerne pr. automatik noterer sig borgernes rygevaner og i samme ombæring tilbyder rygere et rygeafvænningskursus.

Som et led i denne forebyggelsesindsats bliver der sat særlig spot på de gravide rygere. Frontmedarbejdere som praktiserende læger, jordemødre, sundhedsplejersker m.fl. skal uddannes til at spotte de gravide rygere og motivere dem til rygestop ved hjælp af VBA-teknikken.

– Gravide rygere skal fanges tidligt. Og allerhelst allerede mens de planlægger at blive gravide, siger projektleder Helle Stuart.

– I dag må vi beklageligvis erkende, at vores forskellige aktører i sundhedssystemet ikke spiller særlig godt sammen. Der er stadig for mange, der går igennem graviditeten uden at få den relevante hjælp til rygestop.

Lægens rolle
Når en kvinde er til sit første graviditetsbesøg hos egen læge og får oprettet den vandrejournal, der skal følge hende gennem graviditeten, spørger lægen rutinemæssigt om hendes rygestatus. Er hun ryger, sættes kryds ved feltet ´Ryger`

Og så sker der ofte ikke mere.

Det lille kryds for ryger lever sit eget hemmelige liv i vandrejournalen, indtil kvinden når frem til sit første jordemoderbesøg:

– Der kan altså gå 13-15 uger, hvor den gravide fortsat ryger, og det er netop idisse første uger af graviditeten, at nikotinen har størst skadelig virkning på fosteret, siger Helle Stuart.

– Derfor er det supervigtigt, at jordemoderen tager hul på problematikken ved første jordemoderbesøg. Det er et spørgsmål om få velvalgte ord, der skal hverve den gravide og fange hendes interesse for et rygestoptilbud, siger Helle Stuart.

Interviews med praktiserende læger på Vestegnen har vist, at lægerne ikke ved hvilket rygestoptilbud, de skal henvise til. En del af dem tror, at der stadig er rygestoptilbud på hospitalet, og regner med, at det foregår automatisk, når de har sendt vandrejournalen afsted til hospitalet. Mange af lægerne er overraskede over det store antal gravide rygere. Mere end ti procent af de gravide ryger. Lægerne tror typisk, at tallet er langt lavere.

I et forsøg på at skærpe lægernes opmærksomhed på blandt andet de gravide rygere planlægger Helle Stuart og hendes medarbejdere at kontakte samtlige af de praktiserende læger i vestegnskommunerne og introducere dem for VBA, som er den metode, de skal bruge for at få den gravide til at melde sig til et rygestopkursus. Samtidig er man i dialog med hospitalerne på Vestegnen og Sydamager for at få dem til at implementere metoden.

Nikotinprodukter er skadelige for gravide
Gravide rygere udgør en helt speciel udfordring. For det første kan de ikke bruge nikotinprodukterne, fordi nikotinen er skadelig for fosteret. For det andet er gravide rygere oppe imod omgivelsernes fordømmelse og må ofte slås med skyld og skam.

Det betyder, at de risikerer at stå meget alene. De er udenfor i deres gamle gruppe og skal samtidig slås med abstinenser.

– Gravide skal ikke gå til rygeafvænning på et ordinært borgerhold. Her risikerer de erfaringsmæssigt at løbe ind i fordomme og fordømmelse fra de andre kursister, fortæller Helle Stuart.

Det sidste, den gravide ryger har brug for at høre, er, at nu skal hun bare tage sig sammen. Det skaber bare endnu større frustration.

– Hvis situationen ikke tackles hensigtsmæssigt, er der stor risiko for, at de falder i og begynder at ryge igen – eller slet ikke prøver at stoppe, fortæller Helle Stuart.

Hun mener, at der er behov for en større forståelse for, hvor svært det er at holde op med at ryge.

– Der er tale om både en fysisk og en psykisk afhængighed. Der er jo ingen kvinde, der ønsker at skade sit barn. Der er i forvejen rigtig mange råd om bl.a. kost, som de gravide skal forholde sig til. Jeg tror, man glemmer, at en gravid ryger er afhængig af nikotin. Hun kan ikke bare holde op, selvom hun gerne vil. Det er alt andet lige nemmere at holde sig fra dåsetun end at holde sig fra cigaretter. Hvis sundhedsvæsnet ikke tager denne problematik alvorligt, svigter vi både det ufødte barn og den gravide, advarer projektlederen.