Sex og samliv efter fødslen

Barnet er født, og en helt ny verden har åbenbaret sig. En verden, som er fyldt med nye oplevelser og som er forunderlig, fantastisk - og ind imellem frygteligt hård. Med andre ord en tilværelse, hvor det nye familiemedlem tager sin naturlige plads.

Men naturligt eller ej, det tager tid at lande i denne nye tilværelse. Og undervejs opstår der ofte usikkerhed, tvivl og mange spørgsmål. Ikke mindst om parforholdet - og måske endnu mere om sexlivet. Bare noget så enkelt som spørgsmålet om, hvornår man starter igen, kan fylde meget! Men før det kan besvares, er der en del andet der skal på plads.

Forandringer
Når der kommer et barn, vil tilværelsen og familielivet forandres og ommøbleres i større eller mindre grad. Det samme gælder for både krop og sind. Som ved enhver anden ommøblering tager det tid at komme på plads og føle sig hjemme. Både fysisk og psykisk.

Fysisk
Efter en fødsel eller kejsersnit skal du være tålmodig med din krop. Graviditeten har varet ni måneder og fødslen måske mange timer. Kroppen har været belastet i lang tid og det kan tage måneder for kroppen at finde sit gamle leje.

Mange kvinder er bekymrede for, om deres underliv har forandret sig meget som følge af at have født vaginalt. Tag et spejl og undersøg dig selv. Er der ømhed et bestemt sted, eller er der noget, som føles forkert så se i spejlet og mærk med dine fingre, hvor det er. Bliv fortrolig med hvordan du ser ud og hvordan det føles.

Smerter, ømhed og ubehag skal dog aftage, som dagene og ugerne går. Sker dette ikke, eller bliver du ved med at have ondt fx omkring en syning, også efter de første par måneder er gået, så tag dig selv alvorligt og bliv undersøgt hos din læge.

Kønslæber. Måske ser de ud som før, måske er huden omkring kønslæberne en anelse mørkere og selve kønslæberne en anelse løsere. Skeden kan gabe lidt, også her tager det tid for væv og muskler at samle sig igen. Det kan være en følge af graviditet og fødsel, men det er også en naturlig del af det at blive ældre.

Slimhinder. Efter en graviditet og fødsel kan slimhinderne i skeden føles sarte. Det skyldes de hormonelle forandringer, kroppen har været igennem - og fortsat er igennem. Påvirkningen af hormoner fortsætter, så længe du ammer og det kan gøre, at det tager længere tid at blive fugtig under sex.

Bækkenet. Mange kvinder har oplevet ømhed i bækkenets led i løbet af graviditeten. Denne ømhed forsvinder ikke bare, men kan fortsætte lang tid efter, barnet er født.

Blødning. Du kan bløde 2-4 uger efter fødslen, de første dage som en menstruation, herefter aftager blødningen. De følgende uger kan udflåddet være brunligt eller gulligt. Først når det er helt klart, er slimhinden i livmoderen helet helt op.

Bristning. Hvis du er blevet syet efter fødslen, skal hud og muskulatur have tid til at hele. Tråden du er syet med, er opløst efter et par uger, men det tager længere tid før hævelse, rødme og ømhed omkring arvævet er helt væk, ofte adskillige måneder. Det er helt normalt. Hvis arvævet føles stramt, kan du prøve at massere det med en ren og uparfumeret olie.

Kejsersnit. Arret vil være helet op efter et par uger. Men også her tager det tid, før ømheden i maven er helt væk.

Psykisk, kvinde og partner
Det at føde og blive forældre kan virke ubeskriveligt overvældende. For alle. Som kvinde kan du føle dig fuldstændig opslugt af barnet og overvældet af alt det nye, såsom ansvar for og pasning af barnet, amning mm. Fysisk kontakt - og sex - med en partner kan derfor komme til at føles som et krav, der er umuligt at opfylde.

Hvis tankerne om fødslen gør dig ked af det, så er det vigtigt at få talt forløbet igennem. Se boks. Dertil kommer at trætheden kan være så overvældende, at det eneste behov, der er når barnet sover, er selv at få sovet.

For partneren kan det føles lige så overvældende at blive forældre, ligesom trætheden kan være lige så udmarvende. Der kan også opstå følelser af jalousi, afmægtighed og misundelse. Måske er det svært at forbinde det, at kvinden nu er mor, at der er mælk i brysterne mm. med en seksualpartner.

Det er vigtigt, at partneren er opmærksom på at være aktiv i forhold til at lære barnet at kende, både alene og sammen med kvinden. Ligesom det er vigtigt at du som kvinde giver partneren plads hertil. Forældreskab er fællesskab. Jo mere I deles om det, jo mere vil følelsen af samhørighed blive styrket, hvilket vil gavne både parforhold og sexliv.

Sæt ord på jeres følelser og forventninger til hinanden, aftal fx at al snak om sex udsættes en måned. Men sørg for at bevare den fysiske kærlige kontakt. På den måde bliver det lettere at finde hinanden igen, også seksuelt. Læs mere her 

Når I prøver
Hvis du er bekymret for, hvordan det vil føles første gang, I har samleje, så sig det højt. Måske er det vigtigt for dig af lave en aftale om, at du er den, som styrer hele vejen. Både hvad I gør, hvor langt I går, og hvis du har lyst til samleje også her bestemmer hastighed og hvor dybt din partner skal trænge ind.

Sex ikke skal gøre ondt. Helt enkelt. Gør det dét, så stop op og fortæl din partner hvordan du gerne vil have det. Prøv også at skifte stilling. Hvis det ikke hjælper og du bliver ved med at have ondt, læg mærke til om det er et bestemt sted. Hvis det ikke bliver bedre, kan du få din læge til at se på det.

Kombinationen af de ændrede slimhinder (hormoner) og nervøsitet for ømhed/smerter kan gøre, at det er sværere at blive fugtig. Brug derfor glidecreme, når I har sex. Husk, at oliebaseret glidecreme kan opløse gummi (kondomet).
Efter kejsersnit kan det også være rart for kvinden, at hun bestemmer en stilling, hvor maven ikke belastes.

Er der forskel?
En bestemt tanke fylder mere eller mindre hos alle kvinder, som har fået et barn: 'Mon det føles anderledes'? Hvis det ikke føles anderledes, så er alt fint. Langt de fleste vil dog opleve en eller anden form for forskel. Skeden kan føles mindre stram, især den første tid, hvilket er en naturlig konsekvens af at have været gravid og at have født et barn. Der er kun en vej: Giv tid til at hud og muskler kan trække sig sammen - og lav knibeøvelser. Jo mere du har trænet, før du føder, og jo flittigere du er bagefter, jo hurtigere vil din muskulatur omkring urinrør, skede og endetarm føles stram. Det har betydning for din evne til at holde på urin, luft - og for sexlivet. Et stærkt underliv er klart medvirkende til at give et godt kvindeliv. Se også 

De lange strøg
Hvis I har svært ved at komme i gang, så start et helt andet sted, hvor I "vækker" huden og giver jer tid til at finde hinanden igen. Her kommer de lange strøg ind i billedet. Læg jer i sengen, på et tykt tæppe eller på et par yogamåtter på gulvet. Mærk, at I ligger godt og start med at ligge tæt op af hinanden. Aftal hvem, der skal starte med at være aktiv og hvor længe. Måske aftaler I fem minutter, måske en halv time. Nyd at give og modtage på skift.

Helt præcis: Brug lange varme strøg, hvor du starter med at lægge din hånd på modpartens nakke eller skulder. Lad din hånd glide langsomt, langsomt ned over ryggen, måske videre ned over bagdelen og helt ned til tæerne. Gentag mange gange og vær nysgerrig på, hvordan det føles for dig, og hvordan modparten reagerer. Varier dine strøg, bed om at blive guidet og lyt til om det skal være fastere eller blødere, langsommere eller hurtigere. Men bliv ved.

Gevinsten er en rørt, glad, afslappet partner med et varmt og buldrende hjerte. Her handler det ikke om sex (endnu), men om at finde genfinde hinanden, om tilknytning og om kærlighed.

Væk lysten
Måske føles det som om, det aldrig går over, det med at være træt og intet overskud at have. Men barnet vokser og en dag har I fået seks, måske otte timers søvn - i træk. Husk derfor midt i kaos, at det kun er en periode af jeres liv. Men selv om I har fået sovet igennem, kan det stadigvæk føles helt umuligt at komme i gang med sexlivet. Man kan også blive sex-dovne, sex-bange, sex-ugidelige, måske føler I jer lidt fremmede overfor hinanden og er måske nået til et punkt, hvor I helt enkelt skal tage jer sammen (på den gode måde).

Find en barnepige og gå på cafe. Find et stille hjørne og lav en aftale om, at I ikke må tale om barnet, men at I kun skal tale om sex. Tal om hvad I kunne have lyst til at gøre - hvis I altså havde lyst. Det handler ikke om, at I skal spurte hjem og have sex, men om at I skal vække fantasien og tilføre energi til lysten til at have sex. Gå i detaljer, vær lidt frække. Hvad er den bedste sex-oplevelse, I har haft med hinanden osv.

Måske går I fra restauranten med lidt røde kinder - dejligt! Nyd det, kys hinanden, hold i hånd og giv energi til kontakten med hinanden. Når I er vel hjemme, så er barnet måske vågnet op, og ligger pludselig i dobbeltsengen mellem jer. Så er det sådan, det er. Kys hinanden godnat og glæd jer over, at I er på vej. I morgen ligger barnet i sin egen seng igen.

Læs mere i: "Når parforholdet går på barsel" 

Afslutning
Og så var der lige det med, hvornår man går i gang igen: Det helt enkle og logiske svar er, når I har lyst. Begge to. Det kan være allerede efter et par dage - det kan være efter adskillige måneder. Svaret skal nuanceres af alt ovenstående, herunder fysisk og psykisk heling og overskud, tålmodighed, rummelighed, opmærksomhed på lysten.

Det er ikke for alvor, det er for sjov! Sexlivet, altså! Sæt forventningsbarrieren og præstationskravet lavt. Har I endelig taget initiativ og fundet tid - og så vågner den lille midt i det hele? Der er ikke noget at gøre. Barnets behov kommer først - for en tid. Træk vejret dybt, kys hinanden og gå så ind til barnet. Det er ikke verdens undergang. Der skal nok komme en ny mulighed. Det I nåede, og den tid I fik brugt på at kysse og kæle, forsvinder jo ikke. Nyd, at I var kommet så langt. Næste gang, når I måske lidt længere - eller helt i mål.

Tag det derfor lidt let, men vær vedholdende, også selv om der går lang tid før, I finder muligheden igen. På den måde holder I både kontakten med hinanden og jeres sexliv levende.

Kropsfølelsen
Du kigger dig vurderende i spejlet, forfra, fra siden, bagfra. Kigger lidt på det ændrede maveskind, bagdel, de bløde bryster og lårene. Livet sætter spor, det gør en graviditet og en fødsel også, uanset om man ønsker det eller ej.

Alt for ofte dømmer kvinder sig selv (alt for) hårdt. Måske gør du også. Vær bevidst om, at det er din egen indre stemme, der er den hårdeste dommer. Derfor er det også kun dig, der kan ændre 'dommen'. Negative tanker føder flere negative tanker og de påvirker dit humør, dit overskud og dit selvværd. Vær derfor bevidst om dit ordvalg om dig selv og begynd at omtale dig selv i mere positive og glade vendinger. Op med nakken, se dig selv i øjnene og tag så en beslutning om, at du fra nu af vil være venlig mod dig selv og din krop. Husk, at de forandringer, der er kommet, skyldes, at du har gjort det sejeste i hele verden: båret, født og ernæret et barn.

Overvej også om det er muligt at finde overskud og tid til at træne. Ikke hård elitetræning, men prioriter fx fitness en måske to gange om ugen eller tag hele udstyret på, inkl. løbesko og gå en tur. Mærk vinden og solen i ansigtet og nyd lidt alenetid.

Fortæl din partner at det er vigtigt for dig og forvent at blive bakket op. Både venlige tanker og motion gør, at du bliver gladere for dig selv, hvilket vil smitte af på alt andet, både din fysik og dit humør - også på din lyst til sex.

Prævention
Det er meget forskelligt, hvornår den første menstruation dukker op. Amning er med til at udsætte den første ægløsning, men ingen ved hvornår, den kommer netop hos dig. Husk at ægløsningen kommer 'usynligt' før menstruationen, så du kan ikke bruge dét, at du ikke menstruerer, som en sikker periode. Så med mindre du ønsker at blive gravid hurtigt igen, så husk prævention - også før den første menstruation kommer.

Så længe der er farve i dit udflåd, anbefales også brug af kondom for at undgå infektion. Farve i udflåddet er tegn på, at der fortsat foregår heling af slimhinden i din livmoder. Otte uger efter fødslen tilbydes kvinder, der har født, et besøg hos egen læge. Her tales også præventionstype fremover.

Efterfødselssamtale
Hvis fødslen føltes svær, og kvinden eller partneren bliver ked af det hver gang fødslen omtales, kan en samtale med en jordemoder hjælpe. En fødsel kan sætte mange spor og påvirke både humør og overskud i hverdagen. Den kan sågar skygge for sexlivet, især hvis kvinden er bange for at blive gravid og at skulle føde igen.
Se "Den vigtige efterfødselssamtale"