Øvrige ansættelsesvilkår
På denne side finder du forskellige aftaler, der omhandler forhold vedrørende din ansættelse. Det er blandt andet generelle ansættelsesvilkår, kompetenceudvikling m.v. Aftalerne er fordelt på region, stat og kommune
Regioner
Protokollat om generelle ansættelsesvilkår
Aftale om trivsel og sundhed
Aftale om kompetenceudvikling
- Aftale med Danske Regioner om kompetenceudvikling
- Kommenteret aftale om kompetenceudvikling, Danske Regioner
Aftale om udviklingsmæssige aktiviteter
Aftale om Integrations- og oplæringsstillinger
Bruttolønsordning og personalegoder
Tele- og hjemmearbejde
Gruppelivsforsikring
Bibeskæftigelse for offentligt ansatte jordemødre
- Læs mere
Midlertidig tjeneste i højere stilling
Aftale om kontrolforanstaltning
Staten
Kompetencefonden
Cirkulære om Aftale om Kompetencefonden - gældende fra 2011
Kompetenceudvikling
- Cirkulære om Aftale om Statens Center for Kompetenceudvikling (SCK) - gældende fra 2011
- Det statslige Kompetencefond
Jubilæumsgratiale
Gruppelivsordninger
Distancearbejde
Kommuner
Protokollat om generelle ansættelsesvilkår
Aftale om trivsel og sundhed
Aftale om kompetenceudvikling
Aftale om udviklingsmæssige aktiviteter
Kommenteret aftale om kompetenceudvikling
Rammeaftale om tele- og hjemmearbejde
Aftale om midlertidig tjeneste i højere stilling
Aftale om kontrolforanstaltninger
Andre vilkår
Kørselsgodtgørelse
Du har ret til at få kørselsgodtgørelse, hvis din leder har godkendt, at du har brugt din egen bil i tjenesten.
Satserne er fælles for alle uanset ansættelsessted, med mindre speciel aftale er indgået.
Satser for 2016:
Pr. 1. januar 2016 er satserne for transportgodtgørelse for ansatte i staten, kommunerne og regionerne:
For kørsel i egen bil eller på motorcykel i henhold til bemyndigelse er godtgørelsen 3,63 kr. pr. km for kørsel indtil 20.000 km i et kalenderår.
For kørsel ud over 20.000 km i et kalenderår samt for anden godkendt kørsel er godtgørelsen 1,99 kr. pr. km.
Godtgørelse for benyttelse af egen knallert, EU-knallert og cykler samt scooter er 0,52 kr. pr. km.
Satserne reguleres normalt pr. 1. januar hvert år.
For Regionerne: Læs mere i Aftale om godtgørelse for benyttelse af eget transportmiddel på tjenesterejser
For Staten: Læs mere i Satsregulering for tjenesterejser
For kommunerne: Læs mere i Aftale om godtgørelse for benyttelse af eget transportmiddel på tjenesterejser
Åremålsansættelse
En åremålsansættelse er en tidsmæssigt afgrænset tjenestemandsansættelse, der ophører uden yderligere varsel ved åremålsperiodens udløb.
Læs mere i rammeaftale om åremålsansættelse
Bibeskæftigelse
Som offentligt ansat basisjordemoder har du som udgangspunkt ret til at have bibeskæftigelse både som selvstændig og som ansat. En offentlig arbejdsgiver kan således ikke generelt pålægge dig og dine kolleger at orientere om evt. bibeskæftigelse. Du skal dog oplyse om bibeskæftigelsen, hvis arbejdsgiver beder om det og det er sagligt begrundet at anmode om det, men du har aldrig pligt til at oplyse fx omsætning/indtjening.
Hvis arbejdsgiveren vil forbyde dig at have et bierhverv, skal der i givet fald træffes afgørelse herom og en beslutning skal være sagligt begrundet. Beslutningen skal endvidere være konkret begrundet. Der må altså ikke opstilles generelle regler herfor.
Selvom det ikke generelt kan forbydes dig og dine kolleger at udøve bibeskæftigelse, skal den dog udføres indenfor visse rammer. Du skal således være loyal overfor din offentlige arbejdsgiver og bibeskæftigelsen skal kunne varetages uden gene for din offentlige ansættelse. At du udfører samme opgaver i din bibeskæftigelse som den offentlige arbejdsgiver tilbyder, har ingen betydning for vurderingen af, om du er loyal. Offentlige virksomheder har i modsætning til private virksomheder ikke til opgave at konkurrere på et marked for at tjene penge. Du kan derfor også fx tilbyde fødselsforberedelse i egen virksomhed, selv om din offentlige arbejdsplads også gør det. Når du er på arbejde, må du dog ikke henvise gravide til din egen virksomhed. En sådan dobbeltrolle, som involverer privatøkonomiske interesser, vil være i strid med kravene til habilitet.
At bibeskæftigelsen ikke må være til gene i din offentlige ansættelse betyder fx, at du fortsat i rimeligt omfang skal kunne påtage dig overarbejde og at bibeskæftigelsen ikke må påvirke din arbejdsindsats.
Har du en ledende stilling, skal du være opmærksom på, at der ofte også vil være andre elementer, der indgår i vurderingen af, om et bierhverv er foreneligt med ansættelsen.
Du kan ved henvendelse i Jordemoderforeningens sekretariat få yderligere oplysninger eller få hjælp i konkrete spørgsmål om bibeskæftigelse.
Opfindelse - hvad gør jeg, hvis jeg har opfundet noget?
Hvem har ret til min opfindelse?
Udgangspunktet er, at man selv har rettighederne til de opfindelser man gør.
Er man i et ansættelsesforhold på tidspunktet for opfindelsen, så kan arbejdsgiveren imidlertid kræve at få overdraget retten til opfindelsen, når du har gjort opfindelsen gennem dit arbejde for arbejdsgiveren, og når opfindelsen falder indenfor det område, som du arbejder med hos din arbejdsgiver.
Reglerne for hvilke rettigheder man har både som opfinder og som arbejdsgiver er reguleret i Lov om arbejdstagers opfindelser www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx
Når du gør en opfindelse
Når du har gjort en opfindelse, er du forpligtet til uden "ugrundet ophold" at give din arbejdsgiver besked om opfindelsen. Hvornår det præcise tidspunkt er, kan være svært at sige mere konkret, men det er i hvert fald på det tidspunkt, hvor ideen til opfindelsen er tilstrækkelig konkret i sin udformning til, at hverken du eller andre er i tvivl om, at der er tale om en opfindelse. Du skal oplyse så tilstrækkeligt meget om opfindelsens karakter, at arbejdsgiveren er i stand til at bedømme opfindelsens betydning.
Arbejdsgiverens frist for tilbagemelding
Efter du har fortalt din arbejdsgiver om din opfindelse, skal du inden 4 måneder havde at vide fra arbejdsgiveren, om denne vil udnytte din opfindelse - eller om du selv kan beholde retten til opfindelsen. Det er meget vigtigt, at du selv sørger for at få dokumentation eller klarhed over datoen for, hvornår du fortæller din arbejdsgiver om den opfindelse du har gjort.
Hvis arbejdsgiveren vil udnytte din opfindelse
Hvis din arbejdsgiver ønsker at benytte retten til din opfindelse, så skal du have en økonomisk kompensation for opfindelsen. Dette gælder dog kun, hvis værdien af opfindelsen er større end, hvad du med rimelighed kunne forventes at yde i dit ansættelsesforhold. Man lægger derfor vægt på opfindelsens værdi, den betydning opfindelsen har for din arbejdsgiver, dine ansættelsesvilkår samt din indsat i forbindelse med opfindelsen frembringelse.
Du kan ikke fraskrive dig retten til kompensation for opfindelsen, hvis du er berettiget hertil. Bemærk dog, at dit krav på kompensation forældes efter 3 år.
Hvis din arbejdsgiver ikke vil udnytte din opfindelse
Hvis din arbejdsgiver ikke ønsker at få overdraget rettighederne til opfindelsen, så står det dig frit for selv at udnytte din opfindelse. Du kan sikre dine opfinderrettigheder, enten gennem et patent eller gennem en brugsmodelregistreringsbeskyttelse.
Du kan altid hente mere hjælp i Opfinderrådgivningen på www.opfind.nu og hos Varemærkestyrelsen i Danmark www.dkpto.dk
Ret til opfindelser efter ansættelsens ophør
Hvis du inden 6 måneder efter, at du er fratrådt en stilling søger patent eller brugsmodelregistrering på en opfindelse du har gjort, så skal du sandsynliggøre, at opfindelsen er blevet til efter ansættelsen er ophørt. Der gælder således en formodningsregel for, at opfindelsen er sket under din ansættelse i 6 måneder efter, du er fratrådt.
Brug jordemoderforeningen
Du er naturligvis meget velkommen til at ringe til os igennem hele processen - hvis du f.eks. forud for orienteringen af din arbejdsgiver har brug for hjælp til, hvordan du kan "belægge dine ord" så du får fortalt tilstrækkeligt om opfindelsen, men samtidig ikke fortæller for meget.
Vi vil også meget gerne snakke med dig, hvis der skal forhandles en økonomisk kompensation. Vi kan ikke forhandle en udviklingskontrakt for dig, men vi kan prøve at hjælpe dig videre gennem vores kontakter.
Vi har tidligere været i kontakt med jordemødre, der havde opfundet forskellige ting, så hvis du gerne vil høre hvordan de har håndterede deres opfindelse, vil vi gerne forsøge at etablere kontakte for dig til en af disse.