Overenskomstforhandlingerne startede i midten af december 2017, hvor arbejdsgivere og lønmodtagere udvekslede krav. Forhandlingerne løb frem til slutningen af februar, men det blev stadig tydeligere, at der var langt mellem parterne, der til sidst gav op og overlod de videre forhandlinger til Forligsinstitutionen.
Den helt store knast er at blive enige om den økonomiske ramme, der er bestemmende for alt det, som en overenskomst indeholder: løn, arbejdstidsaftale, seniorordning osv. Organisationernes forventning er, at de offentligt ansattes lønudvikling følger med de privatansattes. Det har arbejdsgiverne denne gang afvist blandt andet med henvisning til, at de offentligt ansattes lønninger i deres optik er løbet forud for de privates.
Forhandlingerne på både statens, kommunernes og regionernes område brød endeligt sammen i slutningen af februar. De videre forhandlinger er siden 1. marts foregået i Forligsinstitutionen. Grunden til, at vi ikke hører noget derfra, er, at det er forbudt at referere fra disse forhandlinger.
Organisationerne varslede strejke den 2. marts på statens område for fire jordemødre på Københavns Professionshøjskole (tidl. Professionshøjskolen Metropol) og den 5. marts for jordemødre på Kolding Sygehus og på Aarhus Universitetshospital. Den 8. marts varslede staten lockout på alle professionshøjskoler og sosu-skoler, hvor der arbejder jordemødre, og den 12. marts varslede regionerne lockout på 14 fødesteder.