Foreløbig er der kun en lille håndfuld praktiserende læger i københavnsområdet, der har haft besøg af statistiker Ole Olsen, seniorforsker ved Forskningsenheden for Almen Praksis ved Københavns Universitet . Men planen er, at han i løbet af 2012 skal forbi en stor del af lægerne i hovedstadsområdet, i det omfang de har lyst til at snakke med ham. Derefter skal indsatsen udbredes til resten af landet, forudsat at der kan skaffes financiering til det omfattende fodarbejde.
Ole Olsens umiddelbare formål er, at oplyse de praktiserende læger om, at hjemmefødsler ikke er farligere end sygehusfødsler, snarere tværtimod, når vi taler sunde og raske gravide med ukomplicerede graviditeter.
– Dokumentationen for, at hjemmefødsler er sikre, bliver ikke bedre, end den vi har nu. Målt på alle de klassiske, obstetriske parametre er planlagte hjemmefødsler faktisk sikrere end sygehusfødsler, understreger han og fortsætter:
– Så det kræver ikke andet end velvilje at opnå en sundhedseffekt her. I en vis forstand er der tale om lavthængende frugter, som vi bare skal have høstet.
Nøglen til bedre information
Som statistiker har Ole Olsen beskæftiget sig med fødselsområdet i mange år, og da han samtidig har undervist i evidensbaseret medicin på speciallægeuddannelsen i almen medicin og dagligt omgås mange læger, har han en god fornemmelse af, hvor målgruppen befinder sig holdningsmæssigt.
– Jeg har stor respekt for de praktiserende lægers arbejde; de spiller en vigtig rolle i det danske sundhedsvæsen, de møder et bredt spektrum af sygdomme og mennesketyper og skal vide lidt om utroligt mange områder. Det er en stor udfordring for dem at holde sig ajour på alle områder, siger han.
Ole Olsen har det indtryk, at en del praktiserende læger simpelthen ikke kender til den evidens, der i dag findes for sikkerheden ved hjemmefødsler.
– Det er ikke noget, jeg kan dokumentere, men jeg oplever, at en del praktiserende læger baserer deres holdning til hjemmefødsler på mere subjektive forhold, hvilket betyder, at sunde og raske gravide ikke altid får evidensbaseret information om hjemmefødsler som en reel mulighed, forklarer han.
Da det jo er de praktiserende læger, der primært rådgiver gravide i valg af fødested, mener Ole Olsen, at nøglen til at påvirke udviklingen ligger hos dem.
Hans strategi er derfor at opsøge de praktiserende læger én for én eller i små grupper og fremlægge den evidens, der findes.
– Det er medicinalbranchens metode, og den har jo vist sig at virke, konstaterer han og nævner, at han satser på ketchupeffekten.
– Ketchupeffekten er, når man banker ihærdigt på bunden af en ketchupflaske, hvorefter der med ét er hul igennem, og ketchuppen vælter ud. Det er dét, jeg regner med, kommer til at ske, siger han med et underfundigt smil.
Et større perspektiv
Ole Olsens turné til de praktiserende læger skal desuden ses i et større perspektiv.
– Som statistiker ved jeg, hvor langt der er, fra en manifest viden er opnået, til den giver sig udslag i hverdagspraksis, så mit projekt skal også ses i det lys. Måske kan vi blive klogere på, hvordan man generelt implementerer evidensbaseret viden mere effektivt i praksis, siger Ole Olsen.
Han mener, at dette lidt bredere aspekt vil være det mest realistiske udgangspunkt for at skaffe financiering. Et arbejde, han først nu for alvor går i gang med.
– Det er for tidligt at sige noget konkret om, hvordan det skal organiseres. Men indtil videre har jeg præsenteret projekt-idéen for Lillian Bondo og for lederen af Forskningsenheden for almen praksis, Susanne Reventlow, og projektet kan under alle omstændigheder sagtens udgå herfra, hvis ikke andre muligheder viser sig mere hensigtsmæssige, forklarer han.
Da Ole Olsen fortalte om sin opsøgende virksomhed for deltagerne på hjemmefødselskonferencen, vandt det umiddelbart genklang i forsamlingen:
– Kan du ikke også komme til Jylland og snakke med vores læger, lød bønnen fra en jordemoder i salen, mens en anden konferencedeltager videregav sit eget lille fif til holdningsbearbejdning:
– Jeg kalder altid forvagten til de normale fødsler, så de yngre læger kan få et bedre indtryk af, hvordan det foregår. Ellers ser de ofte kun de komplicerede fødsler, og så er det måske forståeligt nok, hvis de får indtryk af, at fødsler er noget farligt noget.
– Det er en rigtig god idé, lød det fra Ole Olsen.