En dag i Grønland
Kl.8.45
Jeg møder som den første i vores klinikhus, sætter afslappende musik på i venteværelset og fylder vandkaraflen. Det vigtigste for mig er, at de vordende forældre føler sig velkomne og veltilpas. Jeg har vasketøjet med fra gårsdagens gravidmassager, der skal lægges på plads og kaffe/te og vindruer skal klargøres til dagens fødselsforberedelse.
Kl. 9.30-11.30
Så er de her! Dagens første kunder er et par, jeg havde til første jordemoderkonsultation på fødeafdelingen for to år siden. De endte med en missed abortion, og kort efter forlod jeg fødeafdelingen og startede som selvstændig. Jeg har været i tvivl om, om de kunne huske mig, da vi kun så hinanden den ene gang, men gensynsglæden er stor fra begge sider – tilliden, vi fik opbygget dengang, har ført dem til mig i dag. Jeg tillægger det stor værdi, at det er en ligeværdig samtale, hvor de kan afbryde og spørge løbende, så de også kan huske noget af det i morgen.
Kl. 12.00
Fødselsforberedelsen trak lidt ud, og det afsætter jeg altid tid til – så man ikke føler sig smidt ud af døren, fordi der står en anden og venter.
Kl. 12.15-12.45
Jeg spiser frokost i køkkenet med de øvrige i huset. Ofte tjekker vi lige ind på travlheden: Vi er alle selvstændige og tager ofte en ekstra kunde ind, for at gøre dem glade. Vi øver os i at sidde sammen 30 minutter uforstyrret.
Kl. 13.00-14.00
Min næste gravide kunde kommer ind ad døren. Vi startede akupunkturbehandlinger i sidste uge i hjemmet, fordi hun var utilpas. Nu har hun fået det bedre og ønsker at komme op i min klinik i stedet. Jeg sidder hos hende, mens akupunkturen arbejder og læser en meditation højt, der skal fremme fokus på tilknytning til det lille foster, der giver hende så meget kvalme i øjeblikket.
Kl. 14.15-15.15
Dagens sidste kunde er en efterfødselssamtale. Det er en kvinde, jeg har fulgt i sidste graviditet og som i denne graviditet var dybt bekymret for, at hendes komplikationer skulle gentage sig. Jeg lytter til hendes fortælling, og vi kigger på hendes søn. Jeg hjælper hende til at finde den gode vinkel og gentager alt det rigtige og gode i hendes forløb. Hun deler sine bekymringer, og jeg beroliger hende.
Kl. 15.30
Jeg slukker lyskæden i klinikken og lukker døren lidt på klem. I dag har været en god dag, og jeg føler, at jeg har gjort en forskel for dem, der var forbi mig. Nu venter min egen familie. Jeg går hen til børnehaven, der ligger to huse væk. I entréen møder jeg nogle af de andre forældre, der tidligere har været i mine jordemoderhænder. Jeg nyder gåturen hjem med min datter og at blive mindet om den ubetingede kærlighed mellem børn og forældre.
Line Poulsen
Alder: 31 år
Uddannet: 2017
Pluk fra CV’et: Jordemoder med fokus på fødselsforberedelse på landshospitalet i Nuuk 2017-2021, retningslinje-ansvarlig jordemoder samme sted 2019-2021.
Nuværende stilling: Privat jordemoder med base i Nuuk. Vikaransat på Landshospitalets fødeafdelingen.
Hvad er det bedste ved dit job?
Jeg er mest tilfreds med, at det er lykkedes mig at skabe en identitet som jordemoder, der er tillidsfuld overfor byens borgere. Jeg er også glad for at være med til at skubbe lidt til den private sundhedssektor i Grønland, og at det er muligt for familierne at tilvælge private ydelser, når de ønsker mere, end hvad det offentlige kan give.
Savner du noget fra dine tidligere funktioner?
Jeg savner fødslerne. Da Grønland ikke har hjemtaget hele Sundhedsloven fra Danmark, betyder det, at mit erhverv som privat jordemoder er ret begrænset. Jeg sørger for at holde savnet minimalt og mine færdigheder ved lige ved at tage vikarvagter på Landshospitalets fødeafdeling.
Hvad bruger du af din jordemoderviden hver dag?
Hver eneste dag bruger jeg min viden om menneskelige værdier og sociale interaktioner. Det danner grundlag for den tillid, jeg gerne vil udtrykke i min private virksomhed.