En undersøgelse fra 2007 viser, at Patientforsikringen i perioden fra 1992 til 2004 anerkendte 127 skader som følge af iltmangel under fødslen – heraf døde de 25 børn. I samme periode blev der født ca. 860.000 børn. Andelen af børn, der skades som følge af iltmangel er altså meget lille.
For de børn, der rammes og for deres familier, er det imidlertid en tragedie med store menneskelige omkostninger. Også de fagpersoner, der er involveret, er dybt berørte. Samtidig er de økonomiske omkostninger til blandt andet behandling og erstatning meget store. I 96 tilfælde kunne skaden føres tilbage til mangelfuld overvågning eller fejltolkning af CTG.
Det er baggrunden for, at Danske Regioner har søsat projekt Sikre fødsler. Projektet er udviklet for regionerne med bistand fra blandt andre Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi, Dansk Selskab for patientsikkerhed og Jordemoderforeningen.
Projektets mål er at halvere antallet af børn, der fødes med iltmangel. De nationale indikatorer omfatter andelen af levendefødte med lav navlesnors-pH, andelen med lav Apgar-score samt andelen, som kølebehandles. På afdelingsniveau følges resultaterne fra dag til dag ved at tælle dage mellem levendefødte med henholdsvis lav pH og lav Apgar-score.
Uddannelse og tre ”pakker”
Både danske, norske og finske undersøgelser viser, at der er sket fejltolkning af CTG i mange af de forløb, hvor barnet er blevet svært hjerneskadet eller er døde. Det kan skyldes, at læger og jordemødre ikke er rustet til den komplekse opgave det er at tolke CTG-kurver. Derfor skal alle fødselslæger og jordemødre på efteruddannelse i CTG-tolkning som et led i projektet. Efteruddannelsen består af et e-læringskursus samt af et kursus af en dags varighed, der afsluttes med en test.
Projekt Sikre fødsler indeholder desuden tre ”pakker”; en S-droppakken, en koppakke og en Fødselstjekliste.
En ”pakke” er et mindre antal evidensbaserede handlinger, som udført samlet for en bestemt patientgruppe, medfører bedre resultater for patienterne end, hvis elementerne udføres hver for sig. Eksempelvis så kræver S-droppakken blandt andet, at før S-droppet sættes, så er fosterstilling, -stand og -rotation beskrevet, der er utilfredsstillende progression pga. utilstrækkelige veer, CTG-overvågning er påbegyndt og beskrevet og klassificeret og at planlagt tidspunkt for første statusopfølgning er noteret og aftalt med den fødende.
Målet med pakkerne er, at mindst 95 procent af patienterne modtager alle pakkens elementer.
Pakkernes formål er ikke at indføre nye pleje- eller behandlingsprincipper eller at ændre eksisterende retningslinjer, men at sikre, at alle patienter modtager den pleje og behandling, man på forhånd er enige om, er den rette.
Pakkerne er ikke eksklusive – det vil sige, at der er meget andet end pakkens elementer, der er vigtigt for den gravide kvinde. Pakken udgør det ”allermest nødvendige”, som man vil være helt sikker på, alle patienter modtager hver gang.
Se indholdet af pakkerne på http://vis.dk/content/sikre-f-dsler-pakker-indikatorer-og-m-lestrategi