Vi er ikke en luksusbutik for de velhavende

Anna Neel Forchammer, 32 år, selvstændig jordemor med klinik på Østerbro

- Travlhed er en del af pakken som jordemoder. Det kan vi godt lide, men når travlheden er så massiv, at den får dig til at føle, at du har tømmermænd, når du kommer hjem fra arbejde, bliver det for meget. For mig er grundighed og ro en dyd ved en fødsel. Travlheden betød, at vi ofte ikke altid havde tid til at rådgive grundigt under fødslen og hjælpe amningen godt i gang. En fødsel har to bjergetaper – selve fødslen og bagefter skal amningen komme godt fra start.

Her i klinikken assisterer vi ikke til fødsler, men hjælper fx med at få gang i amningen, for det kan jo skabe en krise, når den ikke lykkes. Vi bruger specielt uddannede ammekonsulenter, men nogle gange må de anbefale, at man opgiver og bruger flaske. Det er jo også fint, bare man husker den tætte kontakt og øjenkontakt, så situationen er som amning.

Jeg elsker fødsler, samarbejdet, kollegerne og dynamikken på et hospital, og jeg savner at holde et babyhoved i mine hænder. Men for knap tre år siden, et par år efter, jeg var uddannet, valgte jeg at åbne virksomheden ’Jordemodertid’ sammen med min kollega Anne. Det skyldes dels travlheden og det utilfredsstillende i at skulle forlade et fødselsforløb på grund af tiden, dels min familiesituation med to små børn og en mand, der er selvstændig.  

Udover at have klinik på Østerbro i et klinikfællesskab med andre sundhedsspecialer, er vi også som gammeldags jordemødre, der cykler rundt til kvinderne, hvis de ikke kan komme til os. Vi assisterer ikke ved selve fødslen, men laver fødsels- og ammeforberedelse, jordemoderkonsultation, massage, akupunkturbehandling, rådgiver om amning, smertehåndtering og andet. Vi bruger også eksterne konsulenter for eksempel til at rådgive om amning.

Vi betragter os slet ikke som konkurrenter til det etablerede sundhedsvæsen, men som et supplement til det, og selv om det fagligt er anderledes, arbejder jeg stadig som jordemoder. Jeg ved godt, at privatklinik på Østerbro lyder meget privilegeret, men vi er altså ikke sådan en luxusbutik for de velhavende. Jeg er overrasket over, hvor bred en del af befolkningen, der kommer i klinikken. Det er alt lige fra advokater, studerende, sosu’er og direktører. Jeg er godt klar over, at det er de ressourcestærke kvinder, vi ser. Derfor laver vi frivilligt arbejde for Mødrehjælpen og Røde Kors, så flere kvinder kan deltage i gratis i workshops og fødselsforberedelse hos os. Dem, der har mest brug for ekstra rådgivning, har måske ikke råd til at komme i klinikken. 

Selv om jeg er stolt af min klinik, ønsker jeg virkelig, at der kommer flere ressourcer til sundhedsområdet, for sundhedsvæsenet skal være lige for alle.

Fortalt til journalist Ingrid Pedersen