Der er plads til mange jordemødre i lægeklinikker

Kriselle Sison Christensen, 33 år, lægerne i Bartholinsgade, København:

- Jeg har været jordemoder i ni år i alt heraf to år i almen praksis. I dag arbejder jeg i en moderne lægeklinik i historiske lokaler på det gamle Kommunehospitalet i København. Før det arbejdede jeg syv år på fødegangen på Herlev. Jeg var glad for det og kunne ikke forestille mig at være andre steder. Jeg elskede livet på fødegangen, trods travlhed. Efter jeg stiftede familie, kunne jeg dog ikke længere se mig selv i det liv og det tempo.

Jeg er smerteligt bevidst om forholdene på fødegangene i Region Hovedstaden. Og efter to år i det private har jeg virkelig fået øjnene op for, hvor dårlige forhold jeg havde, og evt. hvad der kan skabe god trivsel og godt arbejdsmiljø. For det er ikke nattevagter i sig selv, der gør, at jordemødre søger andre veje. Jeg tror, man kunne opnå meget ved at bryde de store fødesteder ned i mindre enheder, så hver enkelt leder kun skal være leder for 15-20 personer. En leder for 60 personer, som man oplever på de store fødesteder, duer ikke, for så har lederen ikke mulighed for at kende medarbejderen. For eksempel da jeg kom tilbage fra barsel, var hele min ledelse (igen) skiftet ud og min nærmeste leder spurgte mig, om jeg var vikar? Da havde jeg været ansat i seks år.

Sådan har det ikke været siden jeg begyndte i almen praksis. Der er kort fra ledelse til personale. Kort fra tanke til handling. Og stor interesse i at medarbejderne udvikler sig, trives og vil være med til at udvikle klinikken. Denne anerkendelse er nøglen til fastholdelse, hvis du spørger mig.

Jeg er sikker på, at jordemødre er kommet for at blive i almen praksis. Jeg har alle svangrekontroller, senere kommer de til efterfødselskontrol og børnevaccinationer, så der er meget kontinuitet i arbejdet. Jeg vurderer selv, hvor meget tid den enkelte kvinde har brug for og min ledelse har tillid til mig og mine vurderinger. Selvfølgelig konfererer jeg med lægen, hvis der er noget patologisk, ligesom vi ville på en fødegang, men mit virksomhedsområde bliver respekteret.

Hertil letter jeg jo lægens arbejde, fordi jeg også giver præventionsvejledning, lægger spiraler op, undersøger for kønssygdomme, giver abortrådgivning og beskæftiger mig med alt det, der hører kvindelivet til. Jeg møder også mange ufrivilligt barnløse, foretager de indledende undersøgelser, blodprøver, screeninger og sygdomshistorie, så de er klar til fertilitetsbehandling, når den tid kommer. På den måde får lægen selv tid til at tage sig af de syge og de mange andre opgaver, som de sidder med.

Det giver rigtig god mening, at en lægeklinik i Indre By, med mange unge kvinder i den fødedygtige alder, ansætter jordemødre, så klinikken kan servicere borgerne fra vugge til grav på højt niveau. For mig og min familie er det et virkelig bæredygtigt job, som jeg kan holde til i mange år. Jeg har 37 timers arbejdsuge, får en god løn – og var i øvrigt rigtig glad for hjælp fra Jordemoderforeningen til at tjekke min kontrakt. Der er jo ikke overenskomst mellem foreningen og PLO, så man skal selv forhandle sin løn. En anden fordel er, at jeg aldrig bliver pålagt flere opgaver, end jeg magter, vi har en sund frokostordning og gratis motion med en personlig træner to gange om ugen. Det er godt for helbredet, men også rigtig, rigtig godt for den kollegiale trivsel.

Fortalt til journalist Ingrid Pedersen